Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 12. 13:58

Gamer Chromebookokat mutat a Google a Stadia kinyírása után

Egyelőre nehéz látni, hogy miért jobb ötlet ez egy sima windowsos PC-nél annak, aki egyszerre szeretne játszani és dolgozni is a gépén.

Még meg se száradt a Stadia sírfelirata, a Google máris előrukkolt a „világ első, kifejezetten felhős játékstreamingre tervezett laptopjaival”, ami három Chromebookot takar az Acer, ASUS és Lenovo gyártókkal való együttműködés révén. A keresőcég elmondása szerint az Acer Chromebook 516 GE, az ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip és a Lenovo Ideapad Gaming Chromebookok kijelzői legalább 1600p felbontásban, 120Hz-es képfrissítéssel jelenítik meg a tartalmakat, és a zavartalan streaming érdekében támogatják a WiFi 6 és 6E szabványokat, a keresőcég szerint "konzolminőségű" játékélményt ígérve, megtámogatva a teljesítményt az Intel 11-12. generációs processzoraival. Támogatottak természetesen az Xbox Cloud Gaming, az Amazon Luna és a NVIDIA GeForce Now szolgáltatások.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Külön-külön nem részleteznénk az egyes modellek specifikációit, kakukktojásként kiemelnénk az ASUS eszközét, ami egy egyben tabletté is alakítható Chromebook. A Lenovo Ideapad Gaming 599 dollártól, az Acer eszköze 650 dollártól indul, tehát a nettó 260 ezer forint körüli kategóriáról beszélünk. Persze hozzá kell tenni, hogy ezek Chromebookok, tehát ChromeOS-t futtatnak és nem windowsos laptopok.

Épp ezért felmerülhet az is, hogy ebben az árkategóriában az ember már vehet egy olcsóbb windowsos laptopot is, hiszen azon keresztül szintén hozzáférhet az egyes felhőalapú játékszolgáltatásokhoz, azok nem igényelnek különösebben egyedi hardvereket. Vagy akár vásárolhat egy Xbos Series S-t, 20 hónapig Xbox Game Pass Ultimate előfizetéssel, bár ez esetben irodai feladatok elvégzésére nem lesz lehetősége egyetlen eszközzel. Ezek a Chromebookok így leginkább egy erős marketinggel megtolt belépési pontot jelenthetnek azok számára, akiket érdekel a felhőalapú játék  - aminek egyébként épp az a vonzósága, hogy gyakorlatilag minden modern eszközön lehetségessé válik.

google-chromebooks

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról