Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 13. 11:39

Adatmigrálásba kezd a 4iG Csoport

Az ősszel új szakaszába lép a távközlési érdekeltségek konszolidációja a 4iG Csoporton belül azzal, hogy a leányvállalatok előfizetőinek személyes adatait közös adatbázisba rendezi a cégcsoport.

Szeptemberben közös adatbázisba rendezi a vállalatcsoport távközlési érdekeltségeiben jelenleg külön adatbázisokban kezelt személyes adatokat a 4iG Nyrt. - közölték az érintett vállalatok, a Digi Kft.. az Antenna Hungária Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. ügyfeleikkel a napokban. Ezzel több millió felhasználót érintően operatív szinten is megkezdődik az a konszolidációs folyamat, melynek eredményeként a vállalatcsoport a jelenlegi, széttagozódott telekommunikációs cégstruktúrát, egyben működését is racionalizálja.

Az előfizetőknek küldött közlemény indoklása szerint az adatmigrálásra azért kerül sor, hogy a cégcsoport azonosítsa a közös előfizetőket, értékesítési szempontból elemezze az adatsorokat, és helyesbítse az esetlegesen pontatlan személyes adatokat.

Ez a típusú adatkezelés, adatbázis-összevonás törvény által biztosított lehetősége a 4iG-nak, hiszen arra 

a közös  adatkezelők piaci helyzetének felméréséhez, értékesítési stratégiáinak összehangolásához, az értékesítéssel kapcsolatos döntések meghozatalához és azok végrehajtása révén a lakossági ajánlataik optimalizálásához és a bevételeik növeléséhez fűződő, összességében a GDPR szerinti jogos gazdasági érdek alapján kerül sor.

A közös előfizetői adatbázis létrehozásával kapcsolatos adatkezeléssel szemben az érintett ügyfelek legkésőbb szeptember 30-ig előzetesen tiltakozhatnak.

data_migration

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A 4iG tulajdonában lévő magyarországi távközlési érdekeltségek esetében talán a legfontosabb kérdés, hogy a Digi és a Vodafone által üzemeltetett vezetékes távközlési infrastruktúra földrajzilag milyen átfedést, eloszlást mutat, illetve adott esetben hány Vodafone mobilelőfizető lakik olyan címen, ahol a Vodafone vezetékes szolgáltatásai nem érhetők el, a Digié viszont igen.

A Digi 2022-es felvásárlásával a 4iG több mint 1,1 millió előfizetőt szerzett, melynek túlnyomó része a cég, illetve a jogelőd Invitel vezetékes infrastruktúráját használja. A Vodafone idén év elején lezáródó akvizíciójával pedig mintegy hárommillió mobilos ügyfél és további 800 ezer vezetékes előfizető (az egykori UPC-előfizetők) kerültek a cégcsoporthoz.

A szintén a cégcsoporthoz tartozó Antenna Hungária a lakossági távközlési piacon jórészt a fizetős digitális földfelszíni műsorszórással (mindigTV Prémium) van jelen, a teljes piac méretét tekintve marginális, mintegy 70 ezres ügyfélbázisával.

Az adatbázisok összefésülését később alighanem a cégstruktúra átalakítása követi majd, így a három fent említett cég az eddig nyilvánosságra került információk szerint egyetlen lakossági/vállalati telekommunikációs szolgáltatócéggé olvadhat majd össze (ez lesz a ONE), ugyanakkor nem kizárt, hogy e folyamatot megelőzően értékesítésre kerülnek további eszközök - ahogy az történt a nyár elején a Digi saját mobilhálózati infrastruktúrájával. 

A menedzsment részéről eddig elhangzottak alapján a legvalószínűbb szcenárió az lehet, hogy a szolgáltatócég mellett a 4iG egy telekommunikációs infrastruktúracéget is létrehoz majd, ezzel megfelelve azoknak a globális piaci trendeknek, melyek évekkel ezelőtt Magyarországra is begyűrűztek a Vodafone saját toronycége, a Vantage Towers, valamint a PPF infrastruktúra-cége, a CETIN megjelenésével.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról