Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 11. 13:20

Szenvednek az MI-startupok az Nvidia árnyékában

Akkora az Nvidia dominanciája a mesterséges intelligencia megoldások számára gyártott, nagy számítási kapacitású célprocesszorok piacán, hogy ma gyakorlatilag lehetetlen új szereplőként megjelenni a mezőnyben. A befektetők egyre kevesebb pénzt pumpálnak az MI-hez célhardvereket fejlesztő riválisokba, ami jelentős piactorzító hatást eredményezhet.

Gyakorlatilag teljesen elzárták a befektetők az MI-célú hardvermegoldásokat fejlesztő amerikai startupok felé a pénzcsapot, elsősorban annak köszönhetően, hogy az iparág legjelentősebb beszállítójának számító Nvidia villámgyorsan óriási dominanciát épített ki magának a szegmensben. A Santa Clara-i cég árnyékában működő kisebb cégek a befektetők számára így egyre kevésbé vonzó és egyre rizikósabb célpontnak minősülnek - vélik a Reutersnek nyilatkozó elemzők. 

Hogy a chipfejlesztésben érdekelt startupok felé arányaiban mennyire kevés tőkebefektetés áramlik, azt jól érzékelteti, hogy az iparági szereplők a publikus statisztikák szerint az idei első három negyedévben összesen 881,4 millió dollár értékű befektetési csomaghoz jutottak hozzá, míg 2022 ugyanezen időszakában ez az összeg csaknem elérte az 1,8 milliárd dollárt.

nvidia_hq2

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Bár a befektetési kedv megcsappanásához hozzájárulhatott a kedvezőtlen gazdasági környezet, szakértők szerint mindez nem írható kizárólag a globális pénzügyi helyzet számlájára.

A tőkebevonást tervező ágazati startupok iránt támasztott elvárások eközben minden korábbinál szigorúbbak, így számos befektető csak akkor teszi a pénzét ilyen cégbe, ha annak már gyakorlatilag piackész, néhány hónappal a piaci bevezetés előtt álló terméke van, netán már piacra is került.

A PitchBook értékelése szerint a fentiekkel együtt egy-egy tőkebevonási körben egyre kevesebb pénz jut a startupok számára, így míg két évvel ezelőtt nem volt ritka a 200-300 millió dollár közötti angyalbefektetés, addig mostanra az átlagos tőkeinjekció mértéke jó ha eléri a 100 millió dollárt.

A jelenség az MI-alapú szoftvermegoldásokat fejlesztő startupokat a jelek szerint közel sem érinti - a PitchBook statisztikái szerint a szoftverfejlesztő startupok idén januártól augusztusig bezárólag 24 milliárd dollárnyi befektetői tőkét vonzottak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.