Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 25. 12:41

Befutott a Meta programkódot gyártó MI-je

Könnyebbé, egyszerűbbé teszi a kódolást és a hibakeresést a Meta csütörtökön bejelentett, Code Llama nevű nagy nyelvi modellje.

Csütörtökön megjelent a Meta kifejezetten programfejlesztésre szánt nagy nyelvi modellje (LLM), a Code Llama, mely a vállalat júliusban bejelentett Llama 2 modelljére épül. Az eszköz egyike azon segédeknek, melyekkel új programkódok készíthetők emberi beavatkozás nélkül, illetve hús-vér programozók által generált kódrészletek javíthatók.

A vállalat közleménye szerint a Code Llama komplett kódrészletek előállítására képes elsősorban angol nyelvű bemenetek alapján, illetve képes kiegészíteni és debugolni a kijelölt kódsorokat több programozási nyelven (pl. Python, C++, Java). Az eszközökből két változatot tett elérhetővé a Meta, az egyik, a Python-specifikus Code Llama-Python, a másik a természetes nyelvi inputot megértő Code Llama-Instrct.

meta_llama

A Meta szerint a Code Llama a többi LLM-hez képest pontosabban képes a kódrészletek írására és kijavítására (erre a célra használható jelenleg a GitHub-féle Copilot és az AWS-be épülő CodeWhisper), ugyanakkor azt nem közölte, hogy mely modellekkel végzett összehasonlítást.

A cég ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy hiába pontosabb a versenytársaknál, a Code Llama sem tévedhetetlen, így javasolt, hogy a bevezetést körültekintő tesztelésnek és audit előzze meg a felhasználók körében. A Meta három méretben teszi elérhetővé a modellt, a 7-34 milliárd paraméterből álló változatok közül a legkisebb már egy GPU-n is elfut.

A nyílt forráskóddal mindenesetre alapvetően eltérő hozzáállást mutat a Meta a versenytársakhoz képest, többek közt a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI sem tette széles körben elérhetővé mások számára saját modelljét. Zuckerberg szerint a nyílt forráskód fő előnye, hogy hajtja az innovációt annak révén, hogy több fejlesztő építkezhet a technológiából.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról