:

Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 4. 13:14

Az Nvidia után újabb céget lökött meg az AI

Az Nvidia egyértelmű nyertese lett az AI-forradalomnak, az amerikai multicégek körében azonban máshol is elégedetten dörzsölgetheti a tenyerét a menedzsment. Például a Dellnél, melynek a PC-piac bezuhanása miatt papíron szenvednie kéne, mégis jobbak a kilátásai, mint valaha.

Rekordmértékű növekedéssel, rekordszinten zárta a pénteki kereskedési napot a Dell, mely 2018-as tőzsdei (újra)bevezetése óta ráadásul soha nem ért még ennyit. Bár a cég a PC-piac szenvedése miatt papíron padlón kéne legyen, a társaság pénteken közzétett második üzleti negyedéves jelentésének meglepő számai és az alapvetően remek kilátások napon belül több mint 22%-ot húztak a Dell papírjainak tőzsdei árfolyamán.

Mindezt annak ellenére, hogy a társaság forgalma éves szinten 13%-kal, nagyjából 22,9 milliárd dollárra zuhant, jóllehet elemzők ennél lényegesen nagyobb esést prognosztizáltak, a tényértéknél kétmilliárd dollárral szűkösebb árbevétellel. A cég nettó nyeresége ennél nagyobb mértékben, 34%-kal, alig több mint egymilliárd dollárra csökkent.

wallstreet_bull

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A cég erős pénteki tőzsdei rallijához alighanem elsősorban az járulhatott hozzá, hogy az AI-specifikus termékek forgalmának erősödésére hivatkozva a vállalat a 2024-es üzleti évre 89,5 és 91,5 milliárd dolláros árbevétellel kalkulál, mely 12%-os éves visszaesésnek minősül, ezzel jelentősen jobb képet festve, mint a menedzsment korábbi prognózisa, mely 15%-os forgalomvisszaeséssel számolt.

Elemzők a pénteki jelentés közzétételét követően kiemelték, hogy bár az Nvidia-val ellentétben a Dell nem számít elsődleges AI-megoldásszállítónak, a cég kilátásait jelentősen javítja, hogy a szervereket és vállalati tárolókat tartalmazó infrastruktúra-megoldásokat szállító részleg árbevételének több mint 20%-át az AI-t támogató szervermegoldások adták a második üzleti negyedévben.

A Dell papírjaival a pénteki csúcson 70,28 dolláron kereskedtek, ezzel a cég értéke idén eddig 70%-kal nőtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 17:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.