Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 6. 11:55

Pörgették a mobilnetet a nyáron a yettelesek

Idén is közzétette nyári adatfogyasztási statisztikáit a Yettel Magyarország, mely minden eddiginél nagyobb adatforgalom-növekedésről számolt be, ugyanakkor a számok alakulásában már az otthoni és irodai netelérésre rendszeresített konstrukciók is szerepet játszanak.

Közzétette idei nyári adatforgalmi statisztikáit, legalábbis annak egy kivonatolt szegletét a Yettel Magyarország, melyből nem túl meglepő módon az derül ki, hogy a 2023-as nyári időszakban, június 1-től augusztus 31-ig sokkal nagyobb adatforgalom zajlott a szolgáltató mobilhálózatán, mint egy évvel korábban.

A nyári időszak jellemzően csúcsra járatja a mobilhálózatokat, melynek modernizálása legalább két hazai szolgáltatónál, a Yettelnél és a piacvezető Magyar Telekomnál deklaráltan, párhuzamosan zajlik. A részben magyar tulajdonú operátor szerint az adott időszakra vonatkozó adatforgalom 54%-kal nőtt éves összehasonlításban, az operátor ugyanakkor konkrét számot sem tavaly sem idén nem közölt.

smartphones_crowd

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A kiugróan magas növekedési rátát már tavasszal lehetett látni - áprilisban a Yettel arról számolt be, hogy a belföldi adatforgalom az adott hónapban másfélszerese volt az egy évvel korábbinak. A növekedéshez ugyanakkor alighanem már akkor hozzájárulhattak a szolgáltató 2022-ben útjára indított, vezetékes netet helyettesítő otthoni és irodai adatcsomagjai (OtthonNet és IrodaNet), melyek korlátlan adatforgalom mellett tették elérhetővé a 4G-s és 5G-s hálózati erőforrás otthoni, illetve irodai megosztását.

A helyi turizmus egyes szereplői részéről a nyáron közölt aggályokat némileg megerősíti, hogy idén az 54%-os országos átlagon belül mind a balatoni, mind a velencei-tavi régió lemaradt, az itt mért növekmény csupán 35% volt az előző évhez képest (tavaly az éves növekedés elérte a 40%-ot). A magyar tengernél a nyár legforgalmasabb hete egyébként idén is az augusztus 20-át magába foglaló hét volt; ebben a térségben a teljes nyári adatforgalom 10,5%-át már az 5G technológia szolgálta ki - közölte a szolgáltató.

A roaming toplistát idén is Németország, Ausztria, Olaszország, Románia és Franciaország dominálja, azonban a nyári időszakot vizsgálva a dobogó harmadik helyén tűnt fel Horvátország: a szomszédos országban idén nyáron közel 100%-kal, azaz közel duplájára nőtt a Yettel előfizetők roaming adatforgalma az előző nyárhoz képest. 

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.