Szerző: Koi Tamás

2023. július 26. 11:57

Átalakítja FWA-konstrukcióit a Yettel

Körülbelül másfél évvel a megjelenésüket követően átalakítja a kifejezetten vezetékes elérést kiváltó vezeték nélküli internet-díjcsomagjait a Yettel Magyarország. A meglévő ügyfeleket egyelőre nem érinti a változás, a új előfizetők pedig nem maradnak FWA-ajánlat nélkül.

Szeptember 12-től lezárja több, otthoni és irodai használatra létrehozott, kifejezetten vezetékes internetelérés kiváltására ajánlott internetes díjcsomagjának értékesítését a Yettel Magyarország - tájékoztatta a napokban az ügyfeleket a cég.

A szolgáltató az angolul fixed wireless access, vagyis FWA konstrukciók terén abszolút úttörőnek számít a magyar piacon, félig-meddig kényszerből, hiszen nem rendelkezik vezetékes üzletággal. A mobiltechnológia fejlődése révén azonban a Yettelhez hasonló szolgáltatók lehetőséget kaptak arra, hogy ezt a hátrányukat valamelyest leküzdjék - ebből következik egyben az is, hogy a régiek kivezetését követően új, hasonló tartalmú ajánlatok bevezetését ígéri a cég.

A tájékoztató szerint a díjcsomag-struktúra átalakítása érinti a Yettel OtthonNet, OtthonNet Pro és 1 év tarifahűséggel értékesített OtthonNet Basic, valamint ezek vállalati megfelelőit, az IrodaNet csomagokat. A Pro ajánlatok jelenleg meglehetősen limitált, főleg nagyvárosi helyszíneken 5G-s hálózati hozzáférést is kínálnak, melynek sávszélessége ideális esetben összemérhető egyes vezetékes díjcsomagok kapacitásával, sőt, bizonyos vezetékes technológiákhoz képest lényegesen többre képes a Yettel 5G-alapú helyhez kötött netszolgáltatása.

nokia_fwa_1
az otthoni és irodai FWA-szolgáltatáshoz használt egyik hálózati eszköz

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A cseh többségi tulajdonban lévő szolgáltató 2022 májusában vezette be kínálatába az 5G-s OtthonNet csomagokat, melyeknek egyik jellegzetessége volt, hogy az FWA-kapcsolatok jellegzetességeihez igazodva csak fixen telepített végpontokon lehetett őket igénybe venni.

A szolgáltató a díjcsomag mellé bérelhető eszközöket is biztosított, illetve biztosít, tekintettel arra, hogy az 5G-képes otthoni, kisirodai végberendezések fogyasztói ára miatt a hagyományos készülékvásárlási konstrukciók minden bizonnyal kevésbé számítanának vonzónak az ügyfelek számára.

A lakossági termékek bevezetését követően egy hónappal megjelentek a kkv-k számára kidolgozott IrodaNet (Pro) ajánlatok a Yettel kínálatában, ugyanarra az infrastruktúrára és eszközparkra épülve, hasonló tartalommal. A szolgáltató azóta sem közölt még csak nagyságrendi számokat sem arról, hogy az üzleti és lakossági FWA-csomagokat hányan veszik igénybe.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról