:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 17. 11:45

Falják a gigabájtokat a Yettel-előfizetők külföldön

Idén tavasszal, a szezon kezdete előtt is közzétette immár szokásosnak tekinthető roaming-statisztikáit és előrejelzését a Yettel Magyarország, mely idén rekordforgalomra számít a külföldi mobilhasználatot illetően.

A koronavírus-világjárvány a WHO szerint immár nem jelent világszintű fenyegetést, ami idén vélhetően oda vezet majd, hogy újabb tömegek bátorodhatnak fel arra, hogy a nyári szabadságuk egy részét külföldön töltsék. A külföldi utazások számának növekedése, illetve az általános trend, miszerint a mobilos adatforgalom évről-évre exponenciálisan nő egyenesen vezet oda, hogy idén újabb roaming adatforgalmi rekordra számítanak a mobilszolgáltótók.

A roaming statisztikákkal évenként előszeretettel foglalkozó Yettel Magyarország idén is közzétette szokásos éves értékelését és prognózisát, melyben a szolgáltató elsősorban rámutat, hogy míg a belföldi adatforgalom 2023 áprilisára másfélszeresére (51%-kal) nőtt 2022 áprilisához képest, addig a Yettel-ügyfelek külföldi mobilnet-használata még nagyobb mértékben, 75%-kal emelkedett ugyanebben az időszakban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Yettelnél már most megdőlt az eddigi adatforgalmi rekord roamingkörnyezetben, melyet tavaly júliusban, a nyaralási szezon közepén mért az operátor - ennek ismeretében pedig kifejezetten erős évet jósol a cég (főként az EU-s utazások kapcsán) az adatroaming-forgalom szempontjából.

roaming_beach

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyes országokat tekintve a legtöbb adatot Romániában forgalmazták a Yettelesek az elmúlt egy évben, ezt követi az Egyesült Királyság és Németország, és a top 3 adathasználó ország teszi ki a teljes roamingadat-használat 40%-át. Az indított roaminghívások esetében szintén Románia vezeti a listát: az összes hívás negyedét itt indították, ami mennyiségre majdnem duplája, időtartamban pedig háromszorosa volt a második helyezett Szlovákiának.

A roamingforgalomról a Nemzeti Média- és Hírköközlési Hatóság (NMHH) is rendszeresen közzétesz számszerűsített statisztikákat, igaz, a jelenleg elérhető adatsor csak a tavalyi utolsó negyedévig tartalmaz értékeket. Ezekből jól felrajzolható egyrészt a roamingforgalom szezonális alakulása, másrészt a koronavírus-járvány utazási szokásokra gyakorolt hatása is.

nmhh_roaming_22q4
Külföldön bonyolított internetforgalom és a fajlagos forgalom alakulása (forrás: NMHH)

A hatóság összes operátor számait magába foglaló statisztikái alapján mindenesetre a főszezont leginkább magába foglaló harmadik negyedévben tavaly másfélszer annyi SIM-et (2,1 milliót) használtak adatforgalmazásra, mint 2021-ben, miközben a teljes roaming adatforgalom ugyanebben az időszakban 7,1-ről 10,1 millió GB-ra nőtt (érdekesség, hogy eközben az egy kártyára jutó fajlagos adatforgalom a két arányszám viszonyából fakadóan 1,7 GB-ról 1,6 GB-ra csökkent).

A szolgáltatókra a 3G-s hálózatok nemzetközi szinten jellemző lekapcsolásából adódóan újabb kihívások is várnak a roaming tekintetében, ami leginkább abból fakad, hogy a honos hálózatokon régóta bevezetett csomagkapcsolt technológiák (pl. VoLTE, VoWiFi) roamingkörnyezetben jelenleg elvétve működnek csupán, ami a hanghívások esetén lényegesen rosszabb szolgáltatásminőséghez vezethet külföldön.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.