Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 21. 10:14

Új prémium szinttel erősít a Spotify

Érkezik a két évvel ezelőtt ígért veszteségmentes lejátszás, de vélhetően egy drágább előfizetői csomag részeként, amit eddig "Supremium"-nak hívnak a cég berkein belül.

Az Apple 2021 májusában bővítette veszteségmentesen tömörített zenékkel a Music szolgáltatásának kínálatát, igyekezve erősebb konkurenciát állítani a legfőbb rivális Spotify-nak, valamint a HiFi hangzásban úttörő Tidal-nek. Ugyan a Spotify ugyanazon évben jelentette be a  "CD-minőségű" Spotify HiFi szolgátatását, még az Apple előtt, a gyakorlatban az eddig sosem érkezett meg a felhasználókhoz, továbbra is legfeljebb 320 kbps-os bitrátájú, veszteséges tömörítést kínált.

A streamingszolgáltató idén márciusban hozta fel ismét a témát, amikor elárulta, hogy hamarosan érkezik a HiFi szint, az iparági „agresszív lépésekkel” magyarázva a csúszást. A Bloomberg ügyhöz közeli forrásai szerint az új szint már idén elindul néhány piacon, mielőtt az Egyesült Államokban bevezetnék.

Míg az Apple és az Amazon az előfizetőknek alapból elérhetővé tette már a veszteségmentességet, a Spotify felárat tervez kiszabni, de hogy pontosan mennyit, egyelőre nem tudni. A források elmondása alapján az új csomagot a vállalaton belül „Supremium” néven emlegetik, így jó eséllyel így juthat el a felhasználókhoz is.

A Spotify Premium jelenleg 9,99 dollár/4,99 euró, amivel valamivel olcsóbb, mint az Apple Music (10,99 dollár), ami tavaly emelt árat a megnövekedett licencelési költségekre hivatkozva. A már meglévő Premium csomag előfizetőinek a Spotify kiterjesztett hozzáférést tervez biztosítani a hangoskönyvekhez októbertől kezdve, egyelőre az amerikai piacon.

spotify

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A fent említett változások új bevételi csatornákat jelenthetnek majd a szolgáltatásnak, másrészt vélhetően jót tesznek a cég részvényei iránt mutatott érdeklődésnek is. A Spotify heves versenyt folytat az Apple és az Amazon rivális szolgáltatásaival, amelyek az elmúlt évben egy dollárral, havi 10,99 dollárra emelték előfizetéseik árait az Egyesült Államokban.

A Spotify 2022-ben több mint 40 piacon emelt árat,  és a nyereségesség érdekében idén visszafogta a költségeit is: januárban 6%-kal csökkentette a dolgozói létszámot, majd a hónap elején további 2%-ot érintő leépítést kivitelezett.

A Spotify a legnépszerűbb zenei streaming szolgáltatás világszerte, több száz millió előfizetővel és felhasználóval a hirdetésekkel támogatott ingyenes szinten. Az Apple Music a második legnépszerűbb szolgáltatás, becslések szerint 80 millió fizető előfizetővel. A cupertinói cég a saját térfelén, az iOS 17 operációs rendszer alatt tervezi tovább fejleszteni saját szolgáltatását, az almás eszközökön a közeljövőben még gördülékenyebb lesz a megosztott lejátszási listák használata, valamint megújul a lejátszó kezelőfelülete is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

16

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.