Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 5. 12:50

Nagy pénzt tenne Spanyolországra a Digi

Konszolidálódhat a spanyol távközlési piac, amire komoly lehetőségként tekint az országban egyelőre csak virtuális szolgáltatóként jelen lévő Digi.

Kész jelentős összegű beruházást végrehajtani a spanyol távközlési piacon a romániai tulajdonosi kör kezében lévő Digi Communications NV. A vállalat helyi leányvállalatának vezetője az El Mundo-nak adott nyilatkozatot a hétvégén, ahol kiemelte, hogy a társaság mintegy kétmilliárd euró összegben hajtana végre infrastruktúra-felvásárlást az országban. Ez az összeg a 2022-ben értékesített magyarországi Digi-leányvállalat vételárának több mint háromszorosa.

Marus Varzaru, a cég vezérigazgatója az interjúban utalt rá, hogy a beruházás feltétele a spanyol piac tavaly nyáron bejelentett konszolidációs folyamatának sikeres lezárása lehet: 2022 júliusában az Orange helyi leányvállalata és a MasMovil kötött fúziós megállapodást, melynek jóváhagyatási procedúrájára vonatkozó EU-s határidő éppen tegnap telt le. 

fibra_digi

Az Európai Unió illetékes hivatala ugyanakkor meghosszabbította az akvizíció körülményeinek és hatásainak vizsgálatát, rézben a korábban felmerült aggályok miatt, melyek arról szóltak, hogy a távközlési piaci szereplők számának négyről háromra csökkenése egyben a verseny intenzitását is fékezheti.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A cégek ugyanakkor korábban jelezték, hogy készek önkéntes vállalásokat tenni annak érdekében, hogy az ügylet átmenjen a szabályozókon - ennek része lehet bizonyos infrastruktúra-elemek (akár vezetékes, akár mobil) leválasztása és harmadik feles értékesítése. Itt jöhet képbe az országban saját infrastruktúrával nem rendelkező Digi, melynek román vezetése a vállalatcsoport második negyedéves eredményeinek ismertetését követő elemzői konferenciahíváson már utalt rá, hogy érdekelt lehet egy spanyol piaci expanzióban.

A Diginek Spanyolországban virtuális mobil- és vezetékes szolgáltatóként (a társaság mobilszolgáltatásra teljes egészében a Telefónica, míg vezetékes szolgáltatáshoz részben a Telefónica hálózatát használja) is rendkívül jól megy a szekere. Az elsősorban az országban tartózkodó román vendégmunkásokat célzó Digi Spanyolországnak a félév végén 4,3 millió mobilos ügyfele volt, csaknem egymillióval több, mint egy évvel korábban, míg a vállalat vezetékesinternet-ügyfélbázisának mérete a második negyedévben lépte át az egymilliós lélektani határt Spanyolországban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról