Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 5. 12:50

Nagy pénzt tenne Spanyolországra a Digi

Konszolidálódhat a spanyol távközlési piac, amire komoly lehetőségként tekint az országban egyelőre csak virtuális szolgáltatóként jelen lévő Digi.

Kész jelentős összegű beruházást végrehajtani a spanyol távközlési piacon a romániai tulajdonosi kör kezében lévő Digi Communications NV. A vállalat helyi leányvállalatának vezetője az El Mundo-nak adott nyilatkozatot a hétvégén, ahol kiemelte, hogy a társaság mintegy kétmilliárd euró összegben hajtana végre infrastruktúra-felvásárlást az országban. Ez az összeg a 2022-ben értékesített magyarországi Digi-leányvállalat vételárának több mint háromszorosa.

Marus Varzaru, a cég vezérigazgatója az interjúban utalt rá, hogy a beruházás feltétele a spanyol piac tavaly nyáron bejelentett konszolidációs folyamatának sikeres lezárása lehet: 2022 júliusában az Orange helyi leányvállalata és a MasMovil kötött fúziós megállapodást, melynek jóváhagyatási procedúrájára vonatkozó EU-s határidő éppen tegnap telt le. 

fibra_digi

Az Európai Unió illetékes hivatala ugyanakkor meghosszabbította az akvizíció körülményeinek és hatásainak vizsgálatát, rézben a korábban felmerült aggályok miatt, melyek arról szóltak, hogy a távközlési piaci szereplők számának négyről háromra csökkenése egyben a verseny intenzitását is fékezheti.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

A cégek ugyanakkor korábban jelezték, hogy készek önkéntes vállalásokat tenni annak érdekében, hogy az ügylet átmenjen a szabályozókon - ennek része lehet bizonyos infrastruktúra-elemek (akár vezetékes, akár mobil) leválasztása és harmadik feles értékesítése. Itt jöhet képbe az országban saját infrastruktúrával nem rendelkező Digi, melynek román vezetése a vállalatcsoport második negyedéves eredményeinek ismertetését követő elemzői konferenciahíváson már utalt rá, hogy érdekelt lehet egy spanyol piaci expanzióban.

A Diginek Spanyolországban virtuális mobil- és vezetékes szolgáltatóként (a társaság mobilszolgáltatásra teljes egészében a Telefónica, míg vezetékes szolgáltatáshoz részben a Telefónica hálózatát használja) is rendkívül jól megy a szekere. Az elsősorban az országban tartózkodó román vendégmunkásokat célzó Digi Spanyolországnak a félév végén 4,3 millió mobilos ügyfele volt, csaknem egymillióval több, mint egy évvel korábban, míg a vállalat vezetékesinternet-ügyfélbázisának mérete a második negyedévben lépte át az egymilliós lélektani határt Spanyolországban.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról