Szerző: Koi Tamás

2023. március 28. 10:30

Gyorsabb és letisztultabb lett a megújult Teams

Mostantól kipróbálható a Microsoft Teams kollaborációs platform teljesen átgyúrt, új alapokra helyezett windowsos változata, mely a fejlesztők szerint amellett, hogy letisztultabbá vált, sokkal kevesebb erőforrást is fogyaszt.

Hosszú hónapok, évek fejlesztői munkájának köszönhetően végre fellélegezhetnek a Microsoft Teams kollaborációs platform windowsos felhasználói, mostantól elérhető ugyanis a kliens legújabb verziója, mely sokkal gazdaságosabban bánik az erőforrásokkal, emellett a felhasználói interfészt is alaposan átgyúrta, renoválta a szoftvercég.

Az új kliens a jelenlegi, 1.6-os verziót követően már a 2.0-s főverzióhoz tartozik (a belső verziója 2.1), illetve szinte teljes egészében React- és Edge Webwiew2-re épül melynek köszönhetően az immár hivatalos források szerint akár 50%-kal kevesebb memóriát foglal futás közben, miközben jelentősen kevesebbet dolgoztatja a processzor - mindez a hordozható számítógépek esetén értékes percekkel növelheti meg az akkumulátoros üzemidőt.

01:42
 

Welcome to the New Era of Microsoft Teams

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új kiadáson évek óta dolgoznak a Microsoft fejlesztői, illetve a kliens egyes elemei már meg is jelentek a Windows 11-be integrált, "fogyasztói" Teams-verzióban, az üzleti ügyfelek számára azonban mindeddig nem voltak elérhetők az új kliensszoftver fejlesztései. 

A Teamsnek mindenesetre van honnan feljönnie, a kliens működését ugyanis nagy népszerűsége ellenére (vagy éppen annak köszönhetően) számos kritika érte, így a szoftver használata főleg a régebbi, kisebb teljesítményű noteszgépeken tud komoly fejfájást okozni. A 2.0-s kiadás ugyanakkor ezeken a gépeken is gyorsabban indulhat el, illetve összességében nem várható annyi teljesítményprobléma (nehézkes chatelés, prezentálás) a meetingek során, mint a kurrens verziónál.

Az új Teams előzetes betekintő verzióját a megfelelő vállalati előfizetésekkel rendelkező céges ügyfelek próbálhatják ki a hét elejétől. A 2.0-s verziót telepítő vállalkozások eleinte könnyűszerrel visszaválthatnak a régebbi verzió használatára, ha az új, Webview2- és React-alapú megoldással valamilyen probléma merül fel.

a címlapról