:

Szerző: Koi Tamás

2021. május 4. 12:23

Új szakaszába lépett az Epic-Apple háború

Hétfőn tárgyalási szakaszba lépett az Epic Games és az Apple peres jogvitája az Egyesült Államokban. Az ügy alapjaiban változtathatja, vagy éppen nem változtathatja meg az App Store működési modelljét és az iOS ökoszisztéma mögötti üzleti modellt.

Tegnap az első tárgyalási nappal kezdetét vette az Epic kontra Apple per tárgyalási szakasza a kaliforniai Oakland szövetségi bíróságán, melyben mind az alperes, mind a felperes a legfelsőbb szinteken képviseltette magát. A tét meglehetősen nagy: az Epic arra kéri a bíróságot, hogy mondja ki, az Apple visszaél erőfölényével az App Store és az iOS-ökoszisztéma üzleti modelljének egyes elemeit tekintve, az ítélet így más fejlesztők és partnerek számára is precedensértékű lehet majd a tengerentúlon.

Az Epic Games tavaly augusztusban a Google és az Apple ellen egyszerre indított hadjáratot: a két vállalat letiltotta a kiadó Fortnite nevű battle royale játékát mobilos alkalmazásboltjaiból, miután abban a cég egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. Utóbbin keresztül ráadásul a Fortinte-ban használt "V-Buck" fizetőeszközök jelentősen olcsóbban, 20 százalékos kedvezménnyel voltak megvásárolhatók.

sweeney_trial
tim sweeney és az epic jogászai távozóban a tárgyalásról (fotó: reuters)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Android platformon ez kevésbé volt fájdalmas az Epic Games számára, hiszen nincs feltétlenül a Play Store-ra utalva, a Fortnite eredeti rajtjakor is külső telepítéssel tette azt elérhetővé a játékosok számára. Az Apple rendszerén már nehezebb a cég helyzete, azon ugyanis a felhasználók szinte teljesen az App Store-ra vannak utalva az alkalmazások beszerzéséhez, így a kitiltással az Apple lényegében egy az egyben kizárta a játékot iOS-platformról.

A hétfőn kezdődő tárgyaláson jelen volt Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója is, aki felszólalásában kifejtette, pontosan tudta a cég, hogy az alkalmazáson belüli fizetés opcióval megsérti az App Store felhasználási feltételeit.

AZT AKARTAM, HOGY A VILÁG TUDOMÁST SZEREZZEN ARRÓL, HOGY AZ APPLE TELJES KONTROLLT GYAKOROL MINDEN IOS-EN FUTÓ SZOFTVER FELETT, ÉS EZT A KONTROLLT ARRA IS FEL TUDJA HASZNÁLNI, HOGY MEGTAGADJA AZ EGYES APPOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉST A PLATFORMON

-mondta el Sweeney a meghallgatáson.

A cég vezető jogásza ezt követően felszólalásában az App Store-t egy magas fallal körülvett, zárt kerthez hasonlította, mely azt a célt szolgálja, hogy az Apple pénzt szedhessen be a több mint egymilliárd iOS-felhasználó eléréséért cserébe. A felperes emellett kifogásolta, hogy az Apple ráadásul több eszközzel is ehhez a zárt ökoszisztémához láncolja a felhasználókat.

Az Apple a tárgyalás során vitatta, hogy az App Store felhasználási feltételeinek egyes elemeivel visszaélt volna erőfölényével. A cég jogi képviselője hozzátette, az App Store szigorú szabályai a felhasználók érdekeit és biztonságát szolgálják, az Epic pedig ezt erősen elbagatellizálja, amikor lényegében azt kéri a bíróságtól, hogy írja elő az Apple számára, hogy a vásárlók külső forrásból is telepíthessenek alkalmazásokat az iPhone-jaikra.

A háromhetes perszakaszon a későbbiek során meghallgatják többek közt Tim Cookot is, míg Tim Sweeney és Phil Schiller, az App Store működéséért felelős vezető végig jelen lesz a tárgyalásokon. A keresetlevél alapján az Epic nem követel kártérítést, ugyanakkor a versenyellenes magatartás(ok) további tiltását kéri a bíróságtól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.