:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 13. 14:19

A generatív szolgáltatásokat is cenzúrázni készül Kína

Intézkedéseket jelentett be Kína a generatív mesterséges intelligencia virágzó iparágának szabályozásához, ami azt vetíti előre, hogy lassan a felhasználók szélesebb köre előtt nyílhatnak meg a helyi alternatívák.

A ChatGPT robbanó népszerűségével a korábbinál mind nagyobb teret nyerő generatív MI-szolgáltatások piacán az utóbbi hónapokban felfokozott verseny alakult ki az újabb szereplők és megoldások megjelenésével, ami világszerte arra készteti a szabályozószerveket, hogy jogi keretek közé helyezzék a rengeteg adaton kiképzett szolgáltatások használatát és működtetését. A kínai szabályozó hatóságok  csütörtökön véglegesítették a generatív mesterséges intelligencia felhasználására vonatkozó első helyi szabályokat, amivel a kormány szigorúbban felügyelné a gyorsan növekvő technológiát.

A kínai kibertér adminisztráció (CAC) és a helyi hatóságok közös munkájának eredményeként az új szabályozás augusztus 15-én lép hatályba, és egyben jelzi, hogy a szabályozó hatóságok lassan utat kívánnak nyitni a kínai vállalatok számára termékeik szélesebbkörű piacra vitele előtt. Az ország 2030-ra vezetővé szeretne válni az MI-fejlesztések piacán, lenyomva az Amerikai Egyesült Államokat.

kína

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Mivel az ország erősen cenzúrázza és szabályozza a digitális teret és az internetes tartalmakat, nem meglepő, hogy a generatív MI-vel is hasonlóan tervez tenni. A kínai hatóságok fő aggodalma, hogy a szolgáltatások Peking nézeteivel és ideológiáival szembemenő tartalmak előállítására használhatók, azoknak a szocialista értékeknek kell megfelelniük.

Részben ez magyarázza azt, hogy a kínai technológiai cégek körültekintőek a saját ChatGPT-szerű szolgáltatásaik elindításával kapcsolatban, azok jelenleg szűk körben, főleg vállalati felhasználók számára hozzáférhetők. Ez a helyzet az Alibaba nemrég elindított Tongyi Wanxiang képgenerátorával, ami csak a vállalati ügyfelek használhatnak az éppen futó bétatesztelési szakaszban, de van már terméke a Baidunak, legutóbb pedig a JD.com jelentette be a ChatRhino névre keresztelt, nagyvállalati nyelvi modellt.

A CAC által meghatározott szabályok csak a nagyközönség számára elérhető generatív mesterségesintelligencia-szolgáltatásokra vonatkoznak majd, amiknek az elérhetőségéhez külön engedélyt kell kérni a kormánytól, a kutatóintézetekben fejlesztett megoldásokra nem.

Az előírások a szolgáltató felelőssségét hangsúlyozzák: ha „illegális” tartalmat találnak a szolgáltatáson belül, intézkedéseket kell tenniük a hasonló tartalom generálásának leállítására, ennek megfelelően kell módosítani az algoritmusokat, illetve kötelezővé válik jelenteni a problémás tartalmakat az illetékes hatóságnak. Kötelező lesz a termékek biztonsági tesztelése és a felhasználói adatok védelmének garantálása, illetve a szolgáltató felelőssége, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok ne sérüljenek, tehát legális adatforrásokra épüljön a szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 05:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.