Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 5. 14:17

Most az USA lép: a felhőszolgáltatóktól is elvágná a kínaiakat

Újabb fejlemény USA és Kína oda-vissza harcában: az Egyesült Államok az utolsó kiskaput is bezárná, miután a kínai vállalatok már nem vásárolhatnak fejlett chipkészleteket sem olyan cégektől, mint az Nvidia. A jövőben az MI-chipeket használó felhőszolgáltatásokhoz is csak kormányzati engedéllyel férhetnek hozzá.

Kína eddigi legmarkánsabb válaszcsapása érkezett a napokban az Amerikai Egyesült Államokkal (és újabban annak szövetségeseivel) folytatott kereskedelmi háborúban, amikor bejelentette, hogy augusztus 1-től szigorú exportkorlátozásokat vezet be néhány olyan ritka fémes elemet (nem ritkaföldfémet!) tartalmazó vegyületre, melyek a félvezetőipar egyes termékeinek gyártásához elengedhetetlenül szükségesek.

A Biden-adminisztráció újabb korlátozó intézkedést lebegtetett válaszul, arra készülhet, hogy korlátozza a kínai vállalatok hozzáférését az amerikai felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokhoz - jelentette kedden a Wall Street Journal a helyzetet ismerő emberekre hivatkozva. A szabály adaptációja után az amerikai felhőszolgáltatók, így az Amazon és a Microsoft is a kormány engedélyével nyújhatna csak fejlett mesterséges intelligencia chipeket használó felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat a kínai ügyfelek számára.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma várhatóan a következő hetekben életbe lépteti a korlátozást a félvezető-export-ellenőrzési politikájának októberben bevezetett kiterjesztése részeként.

tradwar

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja idén májusban ért új fejezethez, amikor Kína először alkalmazott szankciót amerikai céggel szemben. Ez volt az elsősorban memóriachipekben utazó Micron, melynek termékeit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tiltólistára tette az illetékes hatóság. A kínai vezetésnél alighanem azután telt be a pohár, hogy az Egyesült Államok sikerrel maga mellé állított két, a félvezetőgyártásban megkerülhetetlen szövetséges országot, Hollandiát és Japánt, melyek vállalták, hogy korlátozzák a legmodernebb litográfiai berendezésekhez való hozzáférését a kínai gyártóknak.

Miután az USA korlátozta a chipgyártókat, köztük az Nvidiát a Kína felé irányuló chipexportban, egyelőre még nem akadályozta meg a felhőszolgáltatókat abban, hogy a hosztolt szolgáltatásokat nyújtsák. Így a kínai cégek a Microsofttól és AWS-től bérelt erőforrások segítségével továbbra is kiképezhették saját MI-programjaikat, az újabb szigorítással azonban már erre sem lesz lehetőség engedély nélkül.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.