Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 8. 10:14

A PS5 hátán kapaszkodik fel a videojáték-piac

A tavalyi mínuszt követően idén ismét növekedési pályára állhat a videojáték-piac, ám mindez jórészt egyetlen termék, a PlayStation 5 játékkonzol eladási sikereinek köszönhető.

2023-ban a tavalyi visszaesést követően újra növekedhet a videojáték-piac, jórészt a pandémia okozta ellátási problémák teljes lecsengését követően felélénkült konzoleladásoknak köszönhetően - áll a szakterületet figyelő Newzoo piackutató friss jelentésében, melyet a Reuters szemlézett. 

A kutatócég szerint az iparág idén csekély mértékű, 2,6%-os pluszban fog zárni, ezzel a teljes árbevétel (hardver- és szoftvereladások, valamint a játékokon belüli digitális javak eladása) 187,7 milliárd dollárt fog kitenni globálisan. Tavaly a piac csaknem 5%-os visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, miután visszakorrigálta a pandémia két legerősebb évében, 2020-ban és 2021-ben jegyzett növekedést.

ps5_money

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az idei piacbővülés éppen a járványhelyzet által okozott ellátási problémák megszűnésének köszönhető elsősorban, hiszen ezzel helyreállt a játékkonzolok kereslet-kínálati egyensúlya, ami leginkább a piacot vezető japán Sony PS5-eladásain látszott meg. A cég néhány hete jelentette be, hogy elérte a negyvenmilliós értékesítési darabszámot a kurrens generáció, a boltok kiszolgálása pedig mostanra folyamatossá vált.

A hardverértékesítések ugyanakkor egyelőre nem húzzák magukkal hasonló mértékben a szoftvereladásokat: egyes felmérések szerint míg az Egyesült Államokban az első félévben a konzoleladások 23%-kal nőttek, addig a szoftverértékesítés stagnált - a játékosok nagyobb tömegét vonzó címek megjelenése ugyanakkor az év második felére várható, így az egyik legnagyobb durranásnak ígérkező, a FIFA-széria házon belüli utódjaként kezelt EA Sports FC jövő hónapban jelenhet meg, ezzel fellendítve mind a szoftvereladásokat illetve a játékokon belüli költést.

A Newzoo szerint idén a videojáték-piac összes árbevételének közel felét fogja adni a mobiljátékok értékesítése.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.