Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 3. 11:42

A videojáték-piac is kezd visszakorrigálni

Jelentős mértékben kevesebbet költöttek az amerikaiak videojátékokra a második negyedévben, mint egy évvel korábban, ami már előrevetíti, hogy egy újabb, a pandémiának köszönhetően lendületet kapott iparágra vár a következő időszakban korrekció.

A koronavírus-járvány kitörésével kezdődő felívelésnek mostanra látványosan vége lett egy újabb kedvezményezett szegmens, a videojáték-ipar számára is, legalábbis ezt mutatják a legfrissebb piackutatások, illetve ez derül ki a legnagyobb piaci szereplők nemrég közzétett időszaki üzleti jelentéseiből is.

Tegnap az NPD piackutató közölt meglehetősen lehangoló adatokat az egyik legnagyobb indikátornak tekinthető amerikai videojáták-piac forgalmáról - a költések itt ha nem is drámai, de jelentős mértékben, 1,78 milliárd dollárral visszaestek a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, ami 13%-os éves csökkenésnek felel meg. Az amerikai piac mérete ezzel 12,35 milliárd dollárra csökkent.

x_controller

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A piackutató szerint az időszak legnagyobb példányszámban eladott videojáték-hardvere a Nintendo Switch volt, a legnagyobb bevételt azonban a PS5 termelte. Az egyetlen terület, melyből éves szinten több bevétele származott a piaci szereplőknek, az előfizetéses szolgáltatások voltak, vélhetően annak köszönhetően, hogy a Sony a második negyedévben átalakította a PlayStation Plus előfizetéses rendszerét.

Az amerikai piacról kitekintve sem feltétlenül a legjobbak az iparág kilátásai. Így a Sony a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a videojáték-szoftverek eladása éves szinten 26%-ot zuhant a második negyedévben. A helyzet a versenytársaknál sem sokkal jobb, a Microsoft múlt heti üzleti jelentéséből például kiderül, hogy az Xbox hardvereladásokból származó bevétel 11%-kal, a játéktartalmak és a szolgáltatások értékesítése pedig 6%-kal esett, illetve összességében a videojáték-üzletágból származó árbevétel 7%-kal csökkent a cégnél.

A japán Nintendo éppen ma tette közzé második negyedéves eredményeit, melyből kiderül, hogy a cég az adott időszakban 23%-kal kevesebb Switch konzolt értékesített (igaz, elsősorban a chiphiánynak köszönhetően), mint egy évvel korábban, emellett 8,6%-kal, 41,4 millióra csökkent az értékesített játékok darabszáma is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról