:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 4. 12:49

Mennie kell Cortanának a Windowsból

A Microsoft megszünteti az önálló Cortana alkalmazást a Windows 11 rendszerben, ami egyébként is talán a legritkábban használt appok közt lenne a rendszerben.

Leáldozóban a Microsoft 2014-ben bevezetett Cortana virtuális asszisztensének ideje, a még a Windows Phone idejéből származó, hangutasításokkal vezérelhető szoftvert hamarosan nyugdíjba küldi a cég. Több mint két év után jelzésértékű frissítés érkezett a Cortana apphoz a Microsoft Store-on keresztül, ami egyetlen új funkciót sem hozott, ellenben egy üzenetet jelenít meg, ami arról tájékoztatja a felhasználót, hogy a Windows 11 rendszer alatt futtatott dedikált app elavult.

Idén augusztustól kezdve megszűnik az önálló Cortana app támogatása az operációs rendszer alatt, a Windows 11-nél régebbi verziók esetében is. A redmondiak támogatási bejegyzése szerint a Cortana egy ideig továbbra is elérhető lesz az olyan alkalmazásokban, mint az Outlook és a Microsoft Teams, hosszútávon azonban a generatív mesterségesintelligencia-alapú Bing Search és a Windows Copilot szolgáltatásokra összpontosítják az erőforrásokat.

cortana

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A döntés nem meglepő, mivel a Microsoft már aktívan dolgozik azon, hogy a Windows Copilot lassan átvegye a Cortana helyét, és a Windows 11 központi, MI-alapú asszisztensévé váljon idővel, bár eleinte ennek ellenkezőjét állította. A Cortana 2014-ben nagy sikert aratott a Windows Phone 8.1 idejében, de még akkor sem tudta felvenni a versenyt fejlettség terén az olyan rivális digitális asszisztensekkel, mint a Siri, az Amazon Alexa és a Google Assistant, és az asztali számítógépeken sem aratott nagy sikert. A Microsoft ezután nem általános célú virtuális asszisztensként, sokkal inkább a Microsoft 365 részeként elérhető, beágyazott produktivitási segédként próbálta terelgetni a termékét. A Windows 11 2021-es bejelentésével a Microsoft felfedte, hogy a Cortana az új rendszerrel háttérbe szorul, és nem lesz rögzített app a tálcán sem, mostanra pedig kezdődhetnek a határozottabb lépések a Cortana app kipurgálására.

Több jel is utal rá, hogy az Apple hasonlóan tervezhet a Sirivel, és szintén inkább a generatív MI harcmezején tenne próbát, bár ennek eddig nem volt prezentálható eredménye. Egy befektetőknek tartott gyűlésen Tim Cook megerősítette, hogy már dolgoznak azon a saját fejlesztésű technológián, ami felveheti a versenyt a ChatGPT-vel. A belsősök elmondása szerint a virtuális asszisztens fejlesztési munkáival kapcsolatban eltérnek a vélemények a cégen belül, szervezeti működési hiányosságokat említve, a régi technológián alapuló Siri fejlesztése rengeteg munkával és erőforrással járna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 11:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.