Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 3. 11:42

Van és lehet is még lejjebb a Qualcommnak

Nincs jó bőrben a világ egyik legnagyobb, okostelefonos rendszerprocesszorokat és célprocesszorokat gyártó cége, a Qualcomm éppen az okostelefon-piac megtorpanása miatt - és ez nem is fog javulni számottevően a következő hónapokban.

Nehéz hónapok után és hasonlóan nehéz hónapok előtt van a Qualcomm, mely az okostelefon-piac egyik legfontosabb beszállítójaként hosszú hónapok óta a bőrén érzi a piaci kereslet jelentős megcsappanását. A cég a június 25-én véget ért harmadik üzleti negyedé kapcsán jórészt tovább romló eredményekről számolt be, egyszersmind előrevetítette, hogy nem lehet a helyzet jelentős javulására számítani rövid távon.

A cég így mind az árbevétel- mind pedig a nyereségesség tekintetében további visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a negyedéves időszakban, folytatva az előző periódusokban látványosan jelentkező trendet. A Qualcomm árbevétele a harmadik üzleti negyedében az előzetes elemzői várakozásokat némileg alulmúlva 8,4 milliárd dollár volt, ami 23%-os visszaesés negyedéves összehasonlításban.

qualcomm-snapdragon-888-chip-by-phone

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ennél sokkal drámaibb mértékben, 52%-kal, 1,8 milliárd dollárra zuhant be a nettó nyereség, ami összegszerűen ugyan javulást mutat az előző negyedév 1,7 milliárd dolláros nyereségéhez képest - a negyedik üzleti negyedévben mind a nyereség mind az árbevétel legjobb esetben stagnálhat majd a vállalat előrejelzése szerint.

A Qualcomm legnagyobb bevételtermelő szegmense, a QCT (Qualcomm CDMA Technologies) a negyedévben szintén jelentősen (24%-kal) csökkenő árbevételről számolt be, az üzletághoz tartozó mobil- autóipar és IoT divízió egyedül az autóipari részlet tudott 13%-os pluszban zárni, ugyanakkor ez járul hozzá egyben a legkevésbé a teljes árbevételhez. A szegmens teljes árbevétele ezzel 7,174 milliárd dollár volt.

A vállalat licenctevékenységekből származó árbevétele mindeközben 19%-kal, 1,23 milliárd dollárra csökkent a negyedév során.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.