Szerző: Koi Tamás

2023. július 24. 11:06

Lassan egyenesbe jöhet a Vodafone Csoport

Úgy tűnik, jó irányba fordult a brit székhelyű Vodafone Csoport hajója a cég június 30-cal véget ért első üzleti negyedévében, de legalábbis a korábban kinevezett új vezérigazgató irányítása alatt úgy tűnik, sikerült visszafordítani a cég fokozatos süllyedését.

Jó lóra tett a Vodafone Csoport igazgatótanácsa, amikor a korábbi pénzügyi vezérigazgató-helyettest, Margherita Della Valle-t tette meg vezérigazgatónak a tavaly decemberben távozott Nick Read helyett először ideiglenes, majd állandó jelleggel. A távközlési cég az összes fontosabb piacán meg tudta fordítani az előző negyedévek árbevétel-csökkenési trendjét, de még lesz dolga az új menedzsmentnek, melyhez szeptembertől csatlakozik az SAP korábbi pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Luka Mucic.

Legalábbis erre utal, hogy a cégcsoport négy legfontosabb piacán (Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország) továbbra is csak Nagy-Britanniában nőtt az árbevétel (5,7%-kal), ugyanakkor Németországban az előző negyedévhez képest több mint a felére, 1,3%-ra sikerült redukálni az árbevétel-csökkenést, míg Olaszországban 2,7-ről 1,6%-ra, Spanyolországban pedig 3,7-ről 3%-ra sikerült lassítani az árbevétel visszaesését.

voda_uk

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A vállalatcsoport komoly kihívásokkal teli időszakkal kellett szembenézzen az elmúlt egy-két évben, melyekre a menedzsment nem tudott időben és kellő hatékonysággal reagálni - ez, illetve az ebből fakadó befektetői frusztráció vezetett végül a korábbi vezérigazgató, Nick Read tavaly decemberi távozásához is. A helyére érkezett a korábbi pénzügyi vezérigazgató-helyettesi posztból ideiglenesen Della Valle, akit tavasszal véglegesítettek.

Read más cégvezetőkhöz hasonlóan korábban többször igyekezett hangsúlyozni, hogy az iparágnak további konszolidációra lenne szüksége, az ehhez vezető út azonban korántsem bizonyult annyira simának, mint azt eleinte a korábbi vezetés remélte.

A Vodafone Csoport eközben egyre nagyobb adósságot halmozott fel, melynek csökkentésére az egyetlen kézzelfogható eredményként éppen a magyar leányvállalat, a Vodafone Magyarország mintegy 1,7 milliárd eurós vételáron megvalósuló adás-vételét tudta felmutatni a menedzsment.

Della Valle azóta többek között gőzerővel dolgozik azon, hogy a brit piacon tető alá lehessen hozni a helyi Vodafone leányvállalat és a Hutchison kezében lévő Three UK egyesülését, emellett májusban nagyszabású, több évre szóló leépítési intézkedést jelentett be a cég, melynek részekén 11 ezer munkavállalót küld el az egykor szebb napokat látott európai távközlési multi.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.