:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 2. 14:00

Tisztogatott az Apple a kínai App Store-ban

Elébe mentek a cupertinóiak a generatív MI-re vonatkozó szigorúbb szabályozásoknak, kipucolták a legtöbb ChatGPT-re építő appot.

A kínai szabályozó hatóságok  pár hete véglegesítették a generatív mesterséges intelligencia felhasználására vonatkozó első helyi szabályokat, amivel a kormány szigorúbban felügyelné a gyorsan növekvő technológiát. A kínai kibertér adminisztráció (CAC) és a helyi hatóságok közös munkájának eredményeként az új szabályozás két hét múlva, augusztus 15-én lép hatályba, és egyben jelzi, hogy a szabályozó hatóságok lassan utat kívánnak nyitni a kínai vállalatok számára termékeik szélesebb körű piacra vitele előtt.

Mivel az ország erősen cenzúrázza és szabályozza a digitális teret és az internetes tartalmakat, nem meglepő, hogy a generatív MI-vel is hasonlóan tervez tenni. A kínai hatóságok fő aggodalma, hogy a szolgáltatások Peking nézeteivel és ideológiáival szembemenő tartalmak előállítására használhatók, azoknak a szocialista értékeknek kell megfelelniük. A CAC által meghatározott szabályok csak a nagyközönség számára elérhető generatív mesterségesintelligencia-szolgáltatásokra vonatkoznak majd, amiknek az elérhetőségéhez külön engedélyt kell kérni a kormánytól, a kutatóintézetekben fejlesztett megoldásokra nem.

Az Apple a hetekben több mint 100 generatív mesterségesintelligencia-alkalmazást távolított el az App Store kínai verziójából, amelyek vélhetően sérthetik az ország új szabályozását. Az OpenCat nevű natív ChatGPT-kliens fejlesztőinek küldött levelében a cupertinói cég azt a tájékoztatást adta, hogy eltávolítja az appbolt kínálatából a Kínában „illegálisnak számító tartalmakat” tartalmazó szoftvereket. A törölt appok jelentős része a ChatGPT-re támaszkodik, de a chatbotot fejlesztő OpenAI nem rendelkezik az új irányelveknek megfelelő engedéllyel ahhoz, hogy működhessen az országban, amit a kínai információtechnológiai minisztérium felügyel. Tisztogatás áldozatául estek továbbá a népszerűnek számító Spark, a ChatGAi Plus, az OpenCat és a ChatbotAI programok.

appstore

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Részben a közelgő szigorítás is magyarázza azt, hogy a kínai technológiai cégek körültekintőek a saját ChatGPT-szerű szolgáltatásaik elindításával kapcsolatban, azok jelenleg szűk körben, főleg vállalati felhasználók számára hozzáférhetők. Ez a helyzet az Alibaba nemrég elindított Tongyi Wanxiang képgenerátorával, ami csak a vállalati ügyfelek használhatnak az éppen futó bétatesztelési szakaszban, de van már terméke a Baidunak, legutóbb pedig a JD.com jelentette be a ChatRhino névre keresztelt, nagyvállalati nyelvi modellt. 

Az előírások a szolgáltató felelősségét hangsúlyozzák: ha „illegális” tartalmat találnak a szolgáltatáson belül, intézkedéseket kell tenniük a hasonló tartalom generálásának leállítására, ennek megfelelően kell módosítani az algoritmusokat, illetve kötelezővé válik jelenteni a problémás tartalmakat az illetékes hatóságnak. Kötelező lesz a termékek biztonsági tesztelése és a felhasználói adatok védelmének garantálása, illetve a szolgáltató felelőssége, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok ne sérüljenek, tehát legális adatforrásokra épüljön a szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 16:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.