Szerző: Koi Tamás

2023. július 10. 13:16

Először csökkent a ChatGPT-felhasználók száma

Trendszerű csökkenést mutatott a nyár első hónapjában a generatív nyelvi modelleket használó MI-megoldások népszerűsége. Egyelőre azonban még korai kijelenteni, hogy ez a trend tovább folytatódik-e vagy csak szimplán beütött a nyár.

Júniusban publikussá válása óta először veszített népszerűségéből az OpenAI generatív nyelvi modellt használó mesterséges intelligencia platforjmja, a ChatGPT - írj a The Washington Post hétvégi száma. A csökkenés az egész iparágon végigsöprő trendszerű jelenséget mutat, ugyanakkor a hírbe önmagában még aligha fog beleremegni a kibontakozóban lévő ökoszisztéma.

A lap az egyik legnépszerűbb, független internetes forgalomfigyelő platformtól, a Similarwebtől származó információkra hivatkozva azt írja, hogy a ChatGPT weboldal forgalma júniusban 9,7 százalékkal esett vissza májushoz képest, míg a Sensor Tower adatai szerint az ugyanebben a hónapban megjelent iOS app letöltési számai a június eleji tetőzést követően folyamatos csökkenést mutatnak.

A komplex párbeszédek lefolytatására, illetve adott esetben akár esszéírásra is rávehető ChatGPT indulását a technológiai iparban rég nem látott hype kísérte, ami két hónapon belül százmillió felhasználót szerzett a nyilvánossá vált tesztüzemben működő szolgáltatásnak, ezzel új rekordot felállítva az iparágban (a leggyorsabban növő online platform címét azóta elhódította a ChatGPT-től a Meta-féle Threads).

chatgpt_login

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A ChatGPT és a hozzá hasonló generatív nyelvi modell-rendszerek ráadásul rendkívül hamar mindennapi beszédtémává váltak, a technológiai cégek pedig dollár tízmilliárdokat felemésztő fejlesztéseket jelentettek be a mesterséges intelligencia ezen új megjelenési formájához kötődően, melyet több piaci szereplő is a számítástechnika legújabb egyben mindeddig legnagyobb forradalmaként aposztrofált.

Az ugyanakkor már a lelkesedés által fűtött első hónapokban is látszott, hogy a ChatGPT és társai - a Microsoft-féle továbbfejlesztett Bing vagy a Google megoldása, a Bard - számos komoly gyermekbetegséggel küzdenek, ezek gyors kijavítását azonban mindegyik érintett a zászlajára tűzte.

Egyelőre mindenesetre sem az üzemeltetők, sem a befektetők részéről nincs ok komolya aggodalomra, hiszen a platformok forgalmának csökkenése a hype lecsengése mellett legalább két másik tényezőnek is köszönhető. Egyrészt számos cég betiltotta a munkahelyeken a hasonló rendszerek alkalmazását, félve attól, hogy üzleti titkok szivároghatnak ki rajtuk keresztül, másrészt vége az iskolaévnek, ezzel a ChatGPT-t talán legaktívabban használó tanulók száma - ideiglenesen - jelentősen csökkenhetett.

A hasonló platformok kilátásaiba ugyanakkor a fentieken túl némileg belerondít az óceán mindkét partján az a jogalkotói törekvés, mely igyekszik megakadályozni a mesterséges intelligencia rendszerszintű használatát az álhírek gyártásánál, illetve elkerülné, hogy az MI használata tömeges munkanélküliséget okozzon bizonyos területeken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról