Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 2. 11:00

Az MI-től várja az AMD a döcögő szekér meglendítését

A második negyedévben gyengébben teljesített az AMD a PC-s processzorok piacán, mint azt az iparági visszaesés sugallná, amit a cég a mesterséges intelligenciára kihegyezett lapkákkal kapcsolatos kutatások és gyártás felpörgetésével szeretne ellensúlyozni a jövőben.

Az elemzők előrejelzéseit megugrotta, de még ígyis 18 százalékkal kevesebb árbevételt jelentett az Advanced Micro Devices (AMD) az idei év második negyedévében, az előző év azonos időszakában mért 6,55 milliárd dollár után 5,36 milliárd dollárt könyvelt el a vállalat a várt 5,31 milliárd dollár helyett. Az üzemi eredmény 3 milliárdról 2,4 milliárdra csökkent (mínusz 19 százalék),  a nettó profit rubrikába pedig mindössze 27 millió dollár került, ami 94 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, de még mindig jobb, mint az idei első negyedévben látott 139 millió dolláros veszteség.

A processzor üzletág lassulást mutatott az elmúlt negyedévekben, ami a globális PC-piac további mélyrepülését tükrözi. A mesterséges intelligencia fejlesztésekhez elengedhetetlen, felsőkategóriás grafikus feldolgozókat (GPU) gyártó cég abban reménykedik, hogy szerverchipjei jelentős piaci részesedést tudnak majd elvonni a fő versenytársnak számító Inteltől, ami múlt héten a vártnál magasabb számokat és nyereséget jelentett.

A chipgyártó a pénzügyi év második felében a szerverekbe és különböző beágyazott rendszerekbe szánt megoldásai erősödésére számít, a negyedik negyedévre akár 50 százalékos növekedést szeretne elérni. A tavalyi év végén épp az adatközponti részleg szárnyalása mentette meg a céget a nagyobb zakótól, miután az éves szintű növekedés ellensúlyozni tudta a PC-s termékeket tartalmazó kliens szegmens 51%-os esését.

amd

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A kevésbé erős chipeket és hálózati alkatrészeket árusító beágyazott szegmensnek sikerült egyedüliként növekednie a második negyedévben, az egység bevétele 16%-kal 1,5 milliárd dollárra ugrott, miután a cég FPGA (field programmable gate array) chipjeire nagy kereslet mutatkozott az egészségügyi, ipari, emulációs piacokon. Az első negyedévhez képest 7 százalékkal kevesebb bevétel azonban a szegmens gyengülését mutatja összességében.

Az adatközponti üzletág a második negyedév végén 11%-os visszaesésről számolt be, bevétele 1,3 milliárd dollárra csökkent, ami a vállalat szerint az alacsonyabb szerverprocesszor-eladásoknak tudható be, és hogy egyes felhőszolgáltatók többletkészlettel rendelkeztek a negyedév során.

A PC-s processzorokat felvonultató kliens üzletág negyedéves bevétele még rosszabbul teljesített: éves szinten 54 százalékkal 998 millió dollárra csökkent, amit a PC-piac helyzetével, és a folyamatban lévő piaci korrekciókkal magyaráznak a vezetők. A versenytárshoz viszonyítva azonban nagy különbségről beszélünk, mivel az Intel PC-lapkái 12 százalékkal estek csak az időszakban az AMD 54 százalékához képest.

Bár az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítva a számok lelombozóak, az idei első negyedévhez képest látszik az erősödés, a Ryzen 7000 fogyasztói CPU-k szállítása például 35 százalékkal nőtt, így az esés jó eséllyel a régebbi chipek tömkelegének tudható be.

A PC-khez szánt grafikus processzorokat, valamint a konzolokhoz, például a Sony PlayStation 5-höz való chipeket árusító játékrészleg bevételei négy százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, és 10 százalékkal 1,6 milliárd dollárra a második negyedévben, ami a harmadik negyedévben további csökkenő tendenciát mutathat. Az AMD szerint bár a konzollal kapcsolatos eladások erősek maradtak a negyedév során, az eladásokat ellensúlyozta a játékosok általános ambivalenciája a dedikált GPU-kkal szemben.

A vállalat tervei szerint növeli az MI-vel kapcsolatos kutatási és fejlesztési kiadásait, és olyan stratégiát dolgozott ki, amely magában foglalja az MI-specifikus chipeket és szoftverfejlesztést, ettől várva a felfutást, nemrég bejelentette az MI300X chipet is, ami egyelőre korlátozottan áll egyes ügyfelek rendelkezésére, szélesebb körben pedig a negyedik negyedévtől lesz hozzáférhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról