Szerző: Koi Tamás

2023. július 28. 09:35

Meglepetésre nyereséges lett az Intel

A tőzsdei elemzők legnagyobb meglepetésére nyereséges lett az Intel a második negyedévben, ami előrevetítheti a PC-piac lassú kilábalását a válságból.

Nyereséget termelt a második negyedévben az Intel. Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt egy ilyen mondat egy negyedéves időszak pénzügyi eredményeinek értékelése során a világ egyik legnagyobb processzorgyártója kapcsán, a koronavírus-válság, illetve a 2022-ban kezdődő gazdasági válság azonban együttesen padlóra küldte a PC-piacot, vele együtt pedig a szegmens legnagyobb beszállítóit.

Az Intel ennek hatására az idei első negyedévben fennállásának eddigi legsötétebb időszakát élte, miután a cég drámai mértékű veszteséget produkált, most azonban úgy látszik, hogy a gyártóra nem vár tartósan veszteséges időszak, köszönhetően a PC-piac lassú magára találásának, illetve a gyártóknál korábban felhalmozott raktárkészletek kikopásának.

A processzorgyártó negyedéves árbevétele ugyan 15%-kal, 12,9 milliárd dollárra csökkent a második negyedévben, az első negyedéves 2,8 milliárd dolláros veszteség után azonban immár 1,5 milliárd dollárnyi profitot termelt a vállalat az április elejétől június végéig tartó időszakban. Mindezt ráadásul úgy sikerült összehoznia az egykor szebb napokat látott gyártónak, hogy az első negyedév végén a második negyedévre további veszteséget prognosztizált.

gelsinger_thumbsup
pat gelsinger az intel vezérigazgatója

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A PC-piac trendváltása tükröződik az Intel üzletágainak árbevételételében is. Az Intel kliensüzletágának forgalma ugyan csökkent, de távolról sem olyan mértékben, mint egy periódussal korábban. A bevétel ebben a szegmensben 12%-kal 7,7 milliárdról 6,8 milliárd dollárra csökkent, miközben az adatközponti és MI megoldások területe 15%-os, a hálózati és edge computing részleg 38%-os esést hozott össze.

Jó hír ugyanakkor, hogy az Intel évekkel ezelőtt bejelentett stratégiaváltásának megfelelően ha lassan is, de elkezdett termelni a bérgyártó üzletág, melynek árbevétele a második negyedévben 307%-kal nőtt, igaz, ezzel így is csupán 232 millió dollárt kasszírozott a cég ebből a tevékenységből.

Az Intel az idei harmadik negyedévre stagnáló, illetve kis mértékben növekvő árbevételt jelzett előre a tegnapi beszámolóban, így a cég 12,9 és 13,9 milliárd dollár közötti bevétellel kalkulál a kurrens időszakra, 43%-os profitmarzs mellett.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.