Szerző: Koi Tamás

2023. július 28. 09:35

Meglepetésre nyereséges lett az Intel

A tőzsdei elemzők legnagyobb meglepetésére nyereséges lett az Intel a második negyedévben, ami előrevetítheti a PC-piac lassú kilábalását a válságból.

Nyereséget termelt a második negyedévben az Intel. Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt egy ilyen mondat egy negyedéves időszak pénzügyi eredményeinek értékelése során a világ egyik legnagyobb processzorgyártója kapcsán, a koronavírus-válság, illetve a 2022-ban kezdődő gazdasági válság azonban együttesen padlóra küldte a PC-piacot, vele együtt pedig a szegmens legnagyobb beszállítóit.

Az Intel ennek hatására az idei első negyedévben fennállásának eddigi legsötétebb időszakát élte, miután a cég drámai mértékű veszteséget produkált, most azonban úgy látszik, hogy a gyártóra nem vár tartósan veszteséges időszak, köszönhetően a PC-piac lassú magára találásának, illetve a gyártóknál korábban felhalmozott raktárkészletek kikopásának.

A processzorgyártó negyedéves árbevétele ugyan 15%-kal, 12,9 milliárd dollárra csökkent a második negyedévben, az első negyedéves 2,8 milliárd dolláros veszteség után azonban immár 1,5 milliárd dollárnyi profitot termelt a vállalat az április elejétől június végéig tartó időszakban. Mindezt ráadásul úgy sikerült összehoznia az egykor szebb napokat látott gyártónak, hogy az első negyedév végén a második negyedévre további veszteséget prognosztizált.

gelsinger_thumbsup
pat gelsinger az intel vezérigazgatója

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A PC-piac trendváltása tükröződik az Intel üzletágainak árbevételételében is. Az Intel kliensüzletágának forgalma ugyan csökkent, de távolról sem olyan mértékben, mint egy periódussal korábban. A bevétel ebben a szegmensben 12%-kal 7,7 milliárdról 6,8 milliárd dollárra csökkent, miközben az adatközponti és MI megoldások területe 15%-os, a hálózati és edge computing részleg 38%-os esést hozott össze.

Jó hír ugyanakkor, hogy az Intel évekkel ezelőtt bejelentett stratégiaváltásának megfelelően ha lassan is, de elkezdett termelni a bérgyártó üzletág, melynek árbevétele a második negyedévben 307%-kal nőtt, igaz, ezzel így is csupán 232 millió dollárt kasszírozott a cég ebből a tevékenységből.

Az Intel az idei harmadik negyedévre stagnáló, illetve kis mértékben növekvő árbevételt jelzett előre a tegnapi beszámolóban, így a cég 12,9 és 13,9 milliárd dollár közötti bevétellel kalkulál a kurrens időszakra, 43%-os profitmarzs mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról