Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 14. 13:03

Új MI-chipet küld az AMD a Nvidia elleni harcba

Még az idén elkezdi szállítani az AMD saját MI-célú feldolgozóprocesszorát, az MI300X-et, amivel az Nvidia által korábban bejelentett komponensek mellé próbál felzárkózni. A chipgyártó azonban elfelejtette megemlíteni a tőzsdét leginkább érdeklő információt, mégpedig hogy kik lehetnek a fő nagy vásárlói.

A kriptobányászat bezuhanásakor a piac és a tőzsde kis túlzással azonnal temetni kezdte a grafikus feldolgozóprocesszorokat tervező és gyártó Nvidiát, a céget azonban rendkívül látványosan rántotta talpra az új "őrület", a generatív nyelvi modellek előretörése, ahol a gépi tanulás támogatására fejlesztett célprocesszorokat úgy veszik az MI-robbanásra óriási tétet rakó vevők, mint a cukrot.

A ChatGPT-hez hasonló modellek fejlesztéséhez és betanításához kimeríthetetlen számítási kapacitás szükséges, ami mögé az Nvidia jó érzékkel és időzítéssel tudott beállni a több mint tízezer dollárba kerülő adatközponti célprocesszorral, az A100-zal vagy annak utódjával, a H100-zal. Az MI vonatra gyorsan felkapaszkodó Santa Clara-i vállalat egyes felmérések szerint ma az MI-célprocesszorok piacának messze legnagyobb szereplője, több mint 80%-os részesedéssel és gyakorlatilag egyetlen, számottevő méretű versenytárssal, az AMD-vel (Advanced Micro Devices). 

Az AMD sem szeretne kimaradni, a cég kedden bejelentette a gépi tanulás tréning szakaszára tervezett gyorsítóját, az Instinct MI300X-et (illetve annak kisebb változatát, az MI300A-t), amit még ebben az évben elkezdi szállítani egyes ügyfelek számára. A cég a januári CES-en már említést tett az MI300A-ról, ami a "világ első adatközpontba integrált CPU + GPU-ja", kifejtve, hogy a hardver a központi feldolgozó egységeket és a grafikus feldolgozó egységeket is egyetlen processzorba integrálja. 

amd-instinct-mi300x

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Amennyiben a fejlesztők elkezdik felkarolni az AMD MI-chipjeit, egy újabb kiaknázatlan, egyben hatalmas potenciális piacot jelenthet a leginkább hagyományos számítógépes processzorairól ismert chipgyártó számára. Arról viszont nem tett említést a vállalat, hogy milyen nagy kaliberű partnerekre és vásárlókra számít a jövőben.

Lisa Su, az AMD vezérigazgatója a befektetők felé úgy fogalmazott: jelenleg úgy tűnik, hogy az MI jelenti a vállalat számára a legnagyobb hosszútávú növekedési lehetőséget. Az adatközponti MI-gyorsítók piaca az idei évre jósolt 30 milliárd dollárról 2027-re több mint 150 milliárd dollára nőhet a chipgyártó előrejelzése szerint, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia chipek a félvezetőipar fényes foltjainak tűnnek jelenleg, miközben a félvezető processzorok értékesítésének hagyományos mozgatórugója, a PC-eladások visszaesnek.

Az AMD MI300X korlátozott számban idén ősszel lesz elérhető, de a szélesebb körű értékesítés jövőre kezdődik, a vállalat egyelőre nem árulta el, milyen árazásra lehet számítani. A keddi előadás során viszont kiderült, hogy az MI300X chip 192 GB memóriával dolgozik, ezzel szemben az Nvidia H100 csak 120 GB memóriát támogat - hangsúlyozta a cég, ami olyan szempontból meghatározó, hogy a több memória nagyobb modellek használatát teszi lehetővé.

Az összesen 146 milliárd tranzisztorból álló hardver nem egy hagyományos gyorsító, hanem egy CPU és GPGPU kombinációja: utóbbi CDNA 3 architektúrát használ, míg a CPU 24 darab Zen 4 magból épül fel. Az AMD az MI300X-re építi fel az Infinity Architecture Platformot, ami nyolc darab MI300X-et tartalmaz majd, így akár 1,5 TB-os memóriakapacitást is kihasználhatnak a fejlesztők, lényegében ez lesz az Nvidia DGX szuperszámítógép-platformjának riválisa.

Kevin Krewell, a TIRIAS Research vezető elemzője szerint a nagy vásárlók bejelentésének hiánya csalódást okozhatott a Wall Street-nek, a bejelentés után 3,6 százalékot esett a részvények értéke.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

22

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.