Szerző: Koi Tamás

2023. április 26. 15:20

Blokkolták a britek az Activision Blizzard felvásárlását

Hiába tűnt úgy nemrég, hogy kedvező fordulatot vehet Nagy-Britanniában az Activision Blizzard és a Microsoft felvásárlási tranzakciójának engedélyeztetési eljárása, a brit versenyhatóság egy szempontból továbbra is aggályosnak találta és megtiltotta a dealt.

Nem lehet a Microsofté az Activision Blizzard - áll a brit versenyhatóság, a Competition and Markets Authority (CMA) ma közzétett, fúziós vizsgálatát lezáró határozatában. Bár a CMA brit joghatósággal rendelkezik, az ügylet szempontjából a határozat végkimenetele közel katasztrofális, hiszen nem lehet a felvásárlást úgy végrehajtani, hogy annak ne legyenek jogkövetkezményei a brit piacon.

A Microsoft és az Activision Blizzard fellebbez a döntés ellen.

A CMA határozatában kifejtette, nem elégségesek a Microsoft korábbi vállalásai, melyek arra irányultak, hogy a játékkiadó legnépszerűbb franchise-ának számító Call of Duty sorozatot tíz éven keresztül licenceli az összes felhős játékplatform számára. 

cod_england

A döntés annak fényében meglehetősen nagy meglepetéssel szolgált, hogy a brit versenyhatóság egy hónappal ezelőtt, előzetes állásfoglalásában, részben saját magát felülbírálva alapvetően kedvező állításokat fogalmazott meg az ügylet kapcsán, ez ugyanakkor március végén csak a konzoljátékok piacára vonatkozott.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A hatóság márciusi állásfoglalása leszögezte, hogy a konzolpiaci erőviszonyokat a fúzió nem borítaná fel, illetve a videojátékok szegmensében nem csökkentené a versenyt, a felhős játékplatformok kapcsán azonban már óvatosabban fogalmaztak a britek, illetve hangsúlyozták, hogy ez a terület további vizsgálatokat igényel.

A Microsoftnak komoly adu-ászként addigra már ott volt a kezében, hogy sikerült az Nvidia felhős játékplatformjára vonatkozóan megkötni a szükséges licencszerződéseket, ez azonban nem győzte meg a CMA-t. 

A 69 milliárd dollár értékű felvásárlási tranzakciót néhány hatóság már jóváhagyta, az Európai Unióban azonban még nem zárult le a vizsgálat, az Egyesült Államokban pedig az illetékes Szövetségi Kereskedelmi Bizottság eljárásának nincs halasztó hatálya, azaz lényegében az EU döntésén, illetve a brit fellebbezésen múlik, hogy minden idők legnagyobb akvizíciója az IT-iparágban megvalósulhat-e.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról