Szerző: Koi Tamás

2023. július 27. 12:34

Újabb uniós versenyjogi eljárás indult a Microsofttal szemben

Az előzetes várakozásoknak megfelelően ma versenyhatósági vizsgálatot indított az Európai Bizottság illetékes szerve a Microsofttal szemben, mivel a cég a gyanú szerint mesterséges piactorzító hatást gyakorolt azzal, hogy a 2017-ben megjelent Teams kollaborációs platformot integrálta az Office termékekbe.

Hivatalosan is bejelentette az Európai Unió versenyjogi szerve, hogy vizsgálatot indít a Microsofttal szemben, amiért a redmondi cég a gyanú szerint arra használta erőfölényét az irodai szoftverek piacán, hogy kollaborációs platformjának, a Teamsnek a pozícióit megerősítse a riválisok megoldásaival szemben. 

A gyakorlat egyáltalán nem ismeretlen a Microsoftnál, a cég az elmúlt másfél évtizedben összesen 2,2 milliárd eurót fizetett két hasonló esetben büntetési tételként az Európai Bizottság eljárásait lezáró határozatok értelmében. Az eljárások eredménye lett továbbá az európai piacon Windows Media Player nélkül értékesített Windows XP-változat, a Windows XP N, illetve a böngészőválasztó panel, melynél a vállalatnak kötelezően fel kellett ajánlania a felhasználó számára, hogy az Internet Explorer mellett egy külsős fejlesztésű szoftvereket tartalmazó listából kiválaszthassa a rendszer alapértelmezett böngészőjét.

Az ominózus eljárás 2021-ben indult az egyik legnagyobb, egyben legérzékenyebben érintett versenytárs, a Salesforce kezében lévő Slack panaszára. 

teams_nb

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ebben a cég egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Microsoft illegálisan építette be a Teams-t az Office programcsomagba, megnehezítette annak eltávolítását, illetve nem tette lehetővé, vagy megnehezítette a riválisok számára, hogy platformjaikat a Microsoft Office termékeikbe bármilyen szinten integrálják.

Az ilyenkor szokásos menetrend szerint az eljárás nulladik fázisa egy előzetes piacfelmérés, melyben az érintetteket különböző kérdőívekkel és egyéb adatszolgáltatási kötelezettségekkel keresik meg, ezt követően az eljárás alá vont és a Bizottság egyeztetésekbe kezd, melynek eredményeként létrejöhet egy olyan önkéntes vállalás, mely feloldja a jogellenes helyzetet és/vagy kárpótolja a többi piaci szereplőt.

Ez az egyeztetés idén áprilisra jutott el odáig, hogy a Microsoft vállalta, hogy az Office csomagokból kínál majd olyan változatokat, melyek nem tartalmazzák a Teamset, és ezek a kiadások valamelyest olcsóbbak lehetnek. A kiszivárgott információk szerint ennek a diszkontnak a mértékével nem volt elégedett a Bizottság, vagyis a Teams platformot tartalmazó csomagok és a Teams nélküli változatok közti árkülönbséget növelniük kell a redmondiaknak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.