Szerző: Koi Tamás

2023. július 26. 09:42

Indulhat az EU-s félvezetőgyártást ösztönző program

Az európai szakminiszterekből álló Tanács is jóváhagyta a helyi chipgyártást ösztönző European Chips Act nevű csomagot, mely a következő években 43 milliárd eurónyi támogatást biztosít a helyi félvezetőgyártás felfuttatása és megerősítése céljából.

Megszületett az utolsó döntés a hosszadalmas jóváhagyatási procedúrában, tegnap az Európai Unió Tanácsa a tavasszal létrejött politikai konszenzus alapján elfogadta a helyi chipgyártást ösztönző támogatási intézkedés-csomagot, az European Chips Act-ot, melynek a tengerentúli megfelelője, az amerikai CHIPS Act már hónapokkal ezelőtt hatályba lépett.

Az uniós szakminiszterekből álló Tanács tegnapi közleménye emlékeztet, hogy qz European Chips Act összesen mintegy 43 milliárd euró értékű forrást biztosít majd a helyi félvezetőgyártók, illetve az Európában befektetni szándékozó külföldi cégek (pl. Intel) számára.

bosch_chip

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A jelentős részben különböző adókedvezményekre épülő beruházásösztönző csomag magántőkét és közpénzt egyaránt megmozgat majd, emellett 3,3 milliárd eurót az Európai Unió saját költségvetéséből áll majd.

Az Európai Bizottság által 2022 elején előterjesztett European Chips Act egyik deklarált célja, hogy Európa függőségét a globális félvezető-ellátási láncon belül lényegesen csökkentse annak érdekében, hogy a koronavírus járvány alatt tapasztalható ellátási problémák a lehető legkevésbé érintsék a kontinens gazdaságát.

Kiemelt cél emellett, hogy az európai chipgyártási kompetencia fokozatos jelentéktelenné válását megfordítsa, így Európa hozzájárulását a globális chiptermeléshez a jelenlegi nagyjából 10%-ról 2030-ra 20%-ra növelje.

A félvezetőgyártás támogatásának kereteit meghatározó jogszabályt a tegnapi, utolsó jóváhagyási aktust követően a Parlament és a Tanács elnökének aláírása után várhatóan napokon belül kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában - a jogszabály a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.