Szerző: Koi Tamás

2023. július 6. 13:16

Tovább erősödhet a német chipgyártás

Németország jó úton halad afelé, hogy Európa chipgyártó nagyhatalmává váljon, legalábbis erre utalnak a német kancellár héten elhangzott szavai. Olaf Scholz szerint az Intel mellett "többen is" jelezték, hogy komoly félvezetőipari beruházásokra készülnek az országban.

További, jelentős volumenű félvezetőipari beruházásokra számít Németország a közeljövőben - utalt rá a héten Olaf Scholz német kancellár, alig néhány héttel azt követően, hogy megegyezés született a részben állami támogatásból épülő magdeburgi intel-fab építésének financiális hátteréről.

A német kancellár a Bundestag alsóházának szerdai ülésén közölte, több olyan, előkészítés alatt álló német és külföldi projektről is tudomása van, melyek Németország mellett végeredményben az egész európai nemzetközösség számára kedvező hatással járhatnak azáltal, hogy csökkenti az európai térség kitettségét az ázsiai és amerikai gyártók irányába.

deutschenvolke

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A német kormány ezzel együtt nemrég éppen egy amerikai chipgyártóval - az Intellel - egyezett meg arról, hogy összességében mintegy 30 milliárd eurós keretösszegből új félvezetőgyártó komplexum épülhet Szász-Anhalt szövetségi tartomány fővárosában, a fontos ipari központnak számító Magdeburgban.

A várhatóan 2027-re elkészülő létesítmény tervezése a koronavírus világjárvány idején kezdődött, amikor a globális chiphiány nyilvánvalóvá tette, mekkora károkat képes okozni az ellátási láncban megjelenő nagyobb turbulencia. 

Berlin az Intel mellett más, meghatározó iparági szereplőt is igyekszik magához édesgetni, így Németország többek között a világ legnagyobb chipgyártójának számító TSMC-vel is tárgyal a félvezetőgyártási kapacitás európai bővítéséről.

Scholz beszédében leszögezte, nem ért egyet azokkal a véleményekkel, melyek szerint Németország egyre kevésbé tűnik jó befektetési célpontnak, többek között éppen a fenti intel-beruházással példálózva. Az Intel és a német kormány közti egyezkedés ezzel együtt sem ment simán, így a tárgyalások egy szakaszában még úgy tűnt, Németország a költségvetés helyzetére hivatkozva nem adja meg a végül elfogadott tízmilliárd eurós állami támogatást az amerikai gyártónak, végül azonban június második felére megegyezés született a felek között.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.