Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 25. 13:00

Szomjasak a Google adatközpontjai, és ez egyre rosszabb lehet

A vízfelhasználási problémák tovább súlyosbodhatnak a generatív MI felfutásával, az internetes óriásnak már most láthatóan megugrott a fogyasztása.

Aggasztó tendenciát mutat a Google aktuális környezetvédelmi jelentése, miszerint a vállalat tevékenysége bődületes mennyiségű vízfelhasználással jár. A keresőóriás 2022-ben 5,6 milliárd gallon, azaz 37 golfpályányi vizet használt el, aminek jelentős része az adatközpontok üzemeltetésére folyt el, ez 20 százalékos növekedés az előző éves időszakhoz képest. A jelentés ismét emlékeztet a problémára, hogy az adatközpontok hűtése jelentős erőforrásokat emészt fel, ami a jövőben még hangsúlyosabbá válhat a mesterséges intelligencia fejlesztések térnyerésével és a cégek közti piaci verseny fokozódásával, hiszen a felhasznált vízmennyiség még tovább fog nőni.

Shaolei Ren, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem elektro- és számítástechnikai professzora szerint a vízfogyasztás 20%-os ugrása nagyjából összhangban áll a Google számítási kapacitásának növekedésével, ami az MI-vel áll összefüggésben. A növekedés tempója viszont hosszútávon nem fenntartható, még akkor sem, ha a keresőcég próbálja ellensúlyozni a vízfelhasználást különféle intézkedésekkel.

google_víz

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A cég célkitűzése, hogy 2030-ra az irodáiban és adatközpontjaiban fogyasztott édesvíz 120%-át pótolja, de a mutató az aktuális jelentés szerint eddig csak 6%-on áll. Figyelmet fektet továbbá arra, hogy az ivóvízként  használható édesvizet a jobban ellátott, kevésbé vízhiányos régiókból szerezze be, ami tavaly saját bevallás alapján 82 százalékban sikerült. A Google 2019-ben jelentette be egy új adatközpont felhúzását az arizoniai Mesában, aminek a működéséhez 4 millió gallon vízre kapott garanciát, de mivel a térség vízhiánnyal küzd, nehezebben valósulhat meg a kivitelezés, a cég fontolja helyette a léghűtéses technológiák alkalmazását.

Nem a keresőcég az egyetlen szomjas techóriás: az arizonai adatközponttal is rendelkező Meta 2022-ben mintegy 697 millió gallon vizet használt fel szintén adatközpontokhoz, különösen a nemrég bejelentett Llama 2 nagy nyelvi modell kiképzése vett igénybe nagymennyiségű vizet. Tavaly novemberben vált súlyosabbá az aszályhelyzet az Egyesült Államokban, így a Microsoft és a Meta sem tudta elkerülni, hogy proaktívabban álljon hozzá a vízgazdálkodáshoz. A kutatások szerint egy adatközpont átlagosan napi 300 ezer gallon (több mint egymillió liter) vizet használ fel hűtés céljából, ami megegyezik 100 ezer amerikai háztartás napi fogyasztásával.

A chatbotoknak is kell a víz


A Colorado Riverside és a Texas Arlington Egyetem kutatói nemrég publikált tanulmányukban szintén azt részletezik, hogy az egyre nagyobb teret nyerő, nagy nyelvi modellekre épülő chatbotok nagymennyiségben "isszák" a vizet, miközben a felhasználók kérdéseire válaszolgatnak. A szakértők számításai szerint a GPT-3 nyelvi modell kiképzése a Microsoft amerikai adatközpontjaiban közvetlenül 700 000 liter édesvizet fogyaszthat, ami 370 BMW autó vagy 320 Tesla elektromos jármű előállításához szükséges mennyiségnek felel meg. A cég ázsiai adatközpontjaiban a vízfogyasztás ennek háromszorosa lenne.

A történet itt természetesen nem ér véget: a ChatGPT-vel folytatott 20-50 kérdésből és válaszból álló beszélgetéshez a chatbot általában 500 ml vizet használ el, ami ugyan nem tűnhet soknak, de a szolgáltatás több mint 100 milliós felhasználói számát tekintve már jelentős mennyiségről van szó. A Google eddig korlátozott piacokon elérhető saját megoldását, a Bardot szintén már napi több millió internetező használja aktívan.

A Microsoft tavaly vállalt kötelezettséget arra, hogy 2030-ra „vízpozitív” lesz, aminek eléréséhez egyrészt csökkenti a fogyasztás mennyiségét, másrészt az újraforgatással szerepet vállalna azon régiók vízkészletének feltöltésében, ahol nincs elegendő víz. Brad Smith, a Microsoft elnöke szerint megoldásokkal teljes egészében újra fogják hasznosítani az adatközpontokban használt vizet, különféle kondenzációs technikák alkalmazásával, illetve az egyébként is esőben gazdag területekről fognak vizet gyűjteni, például a Csendes-óceán észak-nyugati részéről. Annak érdekében, hogy a meleg és száraz éghajlaton lenullázza vízlábnyomát, a Microsoft azt tervezi, hogy új módszert alkalmaz a szerverek hűtésére, és egy speciális fluor-szénhidrogén alapú folyadékfürdőbe meríti azokat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.