Szerző: Koi Tamás

2023. július 25. 11:45

Szakemberhiánnyal küzdhet az amerikai félvezetőipar

Az évtized végére jelentős munkaerőhiánnyal küzdhet majd az amerikai félvezetőipar, melynek feljesztésére a Biden-adminisztráció az elmúlt időszakban dollár tízmilliárdokat költött.

Hiába önt bele a kormány dollár tízmilliárdokat a helyi félvezetőgyárak létesítésébe, az évtized végére így is forráshiányos lesz az amerikai félvezetőipar, csak ezúttal humánerőforrásból lesz a szükségesnél jóval kevesebb az országban - hívja fel a figyelmet a helyi félvezetőipari szereplőket tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) kutatása.

A szervezet előrejelzése szerint 2030-ra az amerikai chipgyártó-iparban dolgozók száma a jelenlegi 345 ezerről 460 ezerre nőhet, ám a mérnökképzésben jelenleg résztvevők számát, illetve a végzősök arányát alapul véve az ország képtelen lesz kitermelni addigra ennyi szakembert - figyelmeztet a SIA. A felmérés alapján 2030-ra nagyjából 67 ezer képzett dolgozó - jelentős részben mérnök - hiányozhat majd az iparágból.

intel_mernok

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A SIA szerint a probléma nem teljesen újkeletű, ám azzal igazán akuttá vált, hogy a helyi félvezetőgyártást ösztönző, összesen csaknem 53 milliárd dollárnyi forrással és/vagy adókedvezménnyel szolgáló CHIPS Act támogatási csomagnak köszönhetően felélénkült a gyárak és egyéb kiszolgálólétesítmények építése, melyek működtetéséhez értelemszerűen magasan képzett munkaerő is szükséges lenne.

A szakemberhiány nem csak az amerikai chipgyártást, hanem jóformán az egész technológiai ipart érzékenyen érinti napjainkban - hívja fel a figyelmet a SIA kutatása. Az országban egyre kevesebben választják a mérnöki- tudományos- és matematikusi képzéseket, ami 2023 végére ezeken a területeken 1,4 millió potenciálisan betöltetlen munkahelyet eredményezhet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.