Szerző: Koi Tamás

2022. december 7. 10:10

Kész a TSMC arizonai gyára

Tegnap ünnepélyes keretek között szerkezetkésznek nyilvánították a világ legnagyobb félvezetőipar bérgyártójának első arizonai üzemét, mely a tervek szerint az amerikai piacra fog majd termelni különböző cégek számára fejlett gyártástechnológiával készült szilíciumlapkákat.

Óriási jelentőségű tajvani - illetve részben amerikai - beruházás ért a következő szakaszába tegnap Arizonában, ahol a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC szerkezetkésznek nyilvánította annak a gyártókomplexumnak az első etapját, mely a tervek szerint az amerikai piacra termel majd fejlett félvezetőket. Az ünnepségen a cég legtöbb amerikai megrendelője a legfelsőbb szinten képviseltette magát, így Joe Biden elnök mellett beszédet mondott Tim Cook is, az Apple első embere.

Az arizonai gyárépítés éppen az Apple számára bírhat a legnagyobb jelentőséggel, tekintve, hogy a saját eszközeibe szánt processzorokat maga tervező cupertinói cég a TSMC legnagyobb globális megrendelője. A cégnek korábbi becslések szerint nagyjából hatmilliárd dollárnyi forgalomkiesést okozott a koronavírus világjárvány kitörése után jelentkező globális félvezetőhiány - az ilyen és ehhez hasonló ellátási lánc zavarok kiküszöbölésére a megrendelők és kormányok igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a globális félvezetőgyártás egy központi régió vagy ország helyett a jövőben több régióra tagozódjon.

tsmc_madeinamerica

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Az Egyesült Államok az 52 milliárd dolláros keretösszegből gazdálkodó CHIPS Act beruházásösztönző programmal igyekszik magához csábítani a félvezetőipar prominens szereplőit, a jelek szerint sikerrel.

Az Arizonában tervezett két gyár (melyből az első ütemet most adták át) összesen mintegy 40 milliárd dollárnyi beruházás révén valósulhat meg, az üzemekben 2024-ben és 2026-ban indulhat meg a termelés előbb 4 majd 3 nm-es gyártósorokon. A gyárak nagyjából 13 ezer embernek adnak majd munkát, ebből 4500 a TSMC dolgozója lesz, a fennmaradó hányad pedig a beszállítói és ellátási lánc többi tagjához tartozik majd.

A gyárak a teljes kapacitás elérésekor nagyjából évi 600 ezer ostyás kihozatal mellett üzemelnek majd, ami a teljes amerikai piaci igényt képes lehet kiszolgálni, noha relatív kis szeletét, mindössze 5%-át adja majd ez a mennyiség a TSMC globális kihozatali kapacitásának - azaz a gyártás túlnyomó része továbbra is Ázsiában összpontosulhat majd.

A termelés tényleges kezdetéig ugyanakkor még hosszú időre - több mint egy évre - lehet szüksége a gyártónak, ami a félvezetőgyártás rendkívül összetett és bonyolult jellegéből adódik. A cégnek a gyártáshoz meg kell teremteni a megfelelő üzemi körülményeket, mely a gépek telepítése és az üzemcsarnokok belső szerkezeti kialakításával hosszadalmas folyamat, emellett be kell tanítani azt a több száz mérnököt, akik a gyártósorok üzemeltetésében kulcsszerepet játszanak majd. Közülük az első kontingens - 600 arizonai mérnök - már el is utazott Tajvanra, hogy megfelelő szaktudással felvértezve vehessen részt a gyárak későbbi üzemeltetésében.

a címlapról