Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 22. 14:12

Már nem érhető el külön az Adobe XD

Lassú elengedésre utaló lépéseket tesz az Adobe, ami nem is olyan meglepő a Figma-üzlet bejelentése után - bár a jóváhagyás kérdése még korántsem dőlt el.

A UX/UI designerek által használt Adobe XD tervezési platform eltűnt a Creative Cloud indítófelületéről, illetve különálló alkalmazásként sem lehet már megvásárolni – szúrta ki a The Verge. A későbbiekben tehát új felhasználók már nem igazán tudnak hozzáférni a szoftverhez, de ez nem olyan meglepő azok után, hogy  az Adobe tavaly szeptemberben bejelentette a Figma felvásárlását.

Ez egyelőre nem azt jelenti, hogy az Adobe XD teljesen a kukába kerülne. Anais Gragueb, a Creative Cloud & Innovation Public Relationsért felelős vezető menedzsere a lap számára megerősítette, hogy az Adobe továbbra is támogatja az Adobe XD-t a meglévő ügyfelek számára. Aki pedig eddig nem vásárolt előfizetést, a több mint 20 szoftverhez hozzáférést biztosító Creative Cloud All Apps csomagon keresztül férhet hozzá az XD-hez havi 54,99 dollros áron. (Az Adobe XD alkalmazás egymagában havi 9,99 dollárba került).

adobe_xd

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az viszont meglepő lehet, hogy az Adobe korábban semmit nem osztott meg arról, hogy mit tervez az XD szoftver jövőjével, ami lényegében a Figma legnagyobb versenytársa. Az UX Tools egyik tanulmánya szerint a Figma 2021-ben a felhasználói felület tervezési piac 77 százalékát uralta – és népszerűsége azóta csak nőtt, így tényleg nem meglepő, hogy az Adobe inkább mellőzni kívánja saját alternatíváját.

Az önálló Adobe XD kivonása a cég egyik módszere lehet arra, hogy elkezdje lemorzsolni a felhasználói bázist a szolgáltatás teljes bezárása előtt, hiszen ha a versenyhatóságok engedélyezik az üzletet, sok szüksége már nem lesz rá. Hogy végül megkapja-e a jóváhagyást az akvizíció, egy másik történet: az Európai Unió hamarosan hivatalos vizsgálatot indít, ami hónapokkal késleltetheti az üzlet lezárulását (ezt eredetileg az év végére jósolta a cég).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról