:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 22. 14:12

Már nem érhető el külön az Adobe XD

Lassú elengedésre utaló lépéseket tesz az Adobe, ami nem is olyan meglepő a Figma-üzlet bejelentése után - bár a jóváhagyás kérdése még korántsem dőlt el.

A UX/UI designerek által használt Adobe XD tervezési platform eltűnt a Creative Cloud indítófelületéről, illetve különálló alkalmazásként sem lehet már megvásárolni – szúrta ki a The Verge. A későbbiekben tehát új felhasználók már nem igazán tudnak hozzáférni a szoftverhez, de ez nem olyan meglepő azok után, hogy  az Adobe tavaly szeptemberben bejelentette a Figma felvásárlását.

Ez egyelőre nem azt jelenti, hogy az Adobe XD teljesen a kukába kerülne. Anais Gragueb, a Creative Cloud & Innovation Public Relationsért felelős vezető menedzsere a lap számára megerősítette, hogy az Adobe továbbra is támogatja az Adobe XD-t a meglévő ügyfelek számára. Aki pedig eddig nem vásárolt előfizetést, a több mint 20 szoftverhez hozzáférést biztosító Creative Cloud All Apps csomagon keresztül férhet hozzá az XD-hez havi 54,99 dollros áron. (Az Adobe XD alkalmazás egymagában havi 9,99 dollárba került).

adobe_xd

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az viszont meglepő lehet, hogy az Adobe korábban semmit nem osztott meg arról, hogy mit tervez az XD szoftver jövőjével, ami lényegében a Figma legnagyobb versenytársa. Az UX Tools egyik tanulmánya szerint a Figma 2021-ben a felhasználói felület tervezési piac 77 százalékát uralta – és népszerűsége azóta csak nőtt, így tényleg nem meglepő, hogy az Adobe inkább mellőzni kívánja saját alternatíváját.

Az önálló Adobe XD kivonása a cég egyik módszere lehet arra, hogy elkezdje lemorzsolni a felhasználói bázist a szolgáltatás teljes bezárása előtt, hiszen ha a versenyhatóságok engedélyezik az üzletet, sok szüksége már nem lesz rá. Hogy végül megkapja-e a jóváhagyást az akvizíció, egy másik történet: az Európai Unió hamarosan hivatalos vizsgálatot indít, ami hónapokkal késleltetheti az üzlet lezárulását (ezt eredetileg az év végére jósolta a cég).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 12:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.