:

Szerző: Koi Tamás

2023. július 19. 12:06

Beárazta a vállalati MI-t a Microsoft

A mesterséges intelligencia (nagy)vállalati célú felhasználása a Microsoft egyik legkomolyabb jövőbeni bevételnövelési lehetőségével kecsegtet, hovatovább egyesek szerint gyökeresen átalakíthatja az Office irodai termékek működését a jövőben. A cég most elárulta, hogy a Copilot MI-segéd mennyibe is fog kerülni az előfizetőknek.

Havonta és felhasználónként 30 dollárt fog kérni a Copilot nevű MI-segéd használatáért a Microsoft, jelentette be tegnap a cég, ezzel hivatalosan is megtéve az első lépést az óriási összegeket felemésztő generatív MI-modellek monetizációja felé.

A Microsoft 365 Copilot az Microsoft 365 E3, E5, Business Standard és Business Premium előfizetések mellé igényelhető majd a fenti prémium összegért cserébe, vagyis lesz olyan vállalati díjcsomag, ami a generatív MI-asszisztenssel együtt több mint a duplájába kerülhet majd havonta. Hogy pontosan mikortól, azt egyelőre nem árulta el a cég, a Copilotot ugyanakkor zárt tesztben jelenleg nagyjából 600 vállalat teszteli.

ms_copilot

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Copilotot az MI-hype tetőzésekor, márciusban jelentette be a Microsoft. A cég szerint az új funkciókkal automatizáltan elvégezhetővé válnak a legunalmasabb, ismétlődő műveletek, ezáltal a felhasználónak több erőforrása és kreativitása szabadulhat fel, a PowerPoint esetében a prezentációk létrehozásában, az Excelnél az elemzésben és rendezésben segítenek az algoritmusok. A rendszer emellett segíthet a rutin e-mailek megírásában, azok szortírozásában, értekezletek leiratának elkészítésében is.

A Copilot mellett a Microsoft bejelentette a Bing Chat vállalati verzióját, a Bing Chat Enterprise-t, mely ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint a bárki számára kipróbálható verzió, ugyanakkor a cégeknek nem kell attól tartaniuk a használata során, hogy a rendszeren keresztül esetlegesen üzleti titkok szivároghatnak ki.

A Microsoft ugyanakkor biztosan nem lesz egyedül a szárnyait bontogató MI-alapú asszisztensek piacán, hiszen hasonló kiegészítők jönnek majd a Google Workspaces platformra, illetve a Zoom és a Salesforce is bejelentett már generatív MI-re épülő megoldásokat.

A redmondi cég ugyanakkor először határozta meg, hogy mennyit is kíván kérni az új szolgáltatásért, amit a tőzsde láthatóan lelkesen fogadott, így a vállalat papírjainak értéke új rekord szintre, 360 dollár közelébe kúszott fel a keddi kereskedési nap végére, ami csak az idei évben 50%-os növekedést jelent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 02:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.