:

Szerző: Koi Tamás

2023. július 13. 09:55

Kipróbálhatók az Apple frissített operációs rendszerei

A júniusi bejelentést követően mindenki számára elérhetővé tette operációs rendszereinek frissített kiadását, illetve annak tesztverzióját az Apple. Tölthető az iOS 17, az iPadOS 17, a tvOS 17 és a watchOS 10, valamint a macOS Sonoma publikus bétája.

Az Apple szokásához híven hónapokkal a végleges kiadás megjelenése előtt hozzáférhetővé teszi a soron következő operációs rendszerfrissítéseinek bétaverzióját, hogy elsősorban a fejlesztők, illetve a kísérletező kedvű felhasználók a szélesebb közönség előtt hozzáférjenek az újdonságokhoz. Ez történt most is, a cupertinói cég letölthetővé tette az iOS 17, az iPadOS 17, a tvOS 17, a watchOS 10 és a macOS Sonoma első publikus bétáját.

Az új bétaverziót bárki ingyenesen letöltheti az Apple oldaláról, miután az eszközét regisztrálta az Apple bétaprogramjába. A telepítést követően a felhasználónak lehetősége van folyamatos visszajelzést nyújtani a rendszer egésze, illetve egyes funkciók működéséről.

A frissített rendszerek közül idén leginkább az iOS-nek jutott az újdonságokból, mely a 16-os verzió moderáltabbnak tűnő újításait követően idén több, dizájn- és funkcióbeli átalakítást is hoz majd.

ios17

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ezek közé tartozik egyebek mellett a contact poster nevű újítás, mellyel beállítható, hogy a hívó fél a hívottak iPhone-ján hogyan jelenik meg a beérkező hívás során (a megszokott képernyőt felválthatja egy selfie vagy egy avatar is akár), emellett lényegesen jobb eredményekkel szolgál az új verzióban az Apple szerint a billentyűzet autocorrect funkciója, lényeges átalakítást kap az iMessage, megjelenik a vadonatúj Journal app és a standby dock mód, illetve a Live Voicemail, mely valós idejű leiratot ad a tulajdonosnak a hangpostán hagyott üzenetről. További újdonság, hogy az új verzióban lehet hang- és videoüzenetet küldeni annak, aki nem vette fel a FaceTime-hívást.

Az iPadOS 17 és a watchOS 10 ennél lényegesen szerényebb listával kecsegtet, így előbbinél elsősorban a személyre szabható zárolási képernyő és az interaktív widgetek jelentik az újdonságot, míg utóbbinál szintén megjelennek a widgetek, illetve megújultak egyes fitnesz-funkciók.

Az Apple a júniusi WWDC-n jelentette a fenti operációs rendszerek új verzióit, mellyel párhuzamosan a zártabb fejlesztői csoport is megkapta az első tesztverziókat. A most kiadott első bétát rendszerit további bétaváltozatok, majd több kiadásra jelölt változat követi majd, mielőtt idén ősszel - várhatóan az új iPhone-ok bejelentésével - elérhetővé válik belőlük a végleges kiadás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 16:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.