Szerző: Koi Tamás

2023. június 6. 09:44

Földbe döngöli inteles elődjét az Apple új sajtreszelője

Az Apple tegnapi bemutatójának sztárja kétségtelenül a 3500 dollárba kerülő Vision Pro AR-headset volt, a legdrágább hardver címet mégis az új Mac Pro vitte el, mely 7000 dollárról indulva kínál elődjénél lényegesen nagyobb teljesítményt, saját tervezésű szilíciummal.

Négy év után megújítja professzionális asztali munkaállomás-sorozatát az Apple - a cég a WWDC-n tegnap lerántotta a leplet a vadonatúj Mac Pro-ról, melynek előlapja megtartotta elődje jellegzetes, sajtreszelőre emlékeztető formáját, belül azonban dobta a több mint másfél évtizedig használt x86 architektúrát, vele együtt pedig az Intel Xeonjait.

A Mac Próba az Apple a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű ARM-os rendszerchipjét, az M2 Ultrát építette be, mely az M1 Ultra felépítéséhez hasonló, ám annál lényegesen nagyobb teljesítményű lapka.

Ennél alighanem sokkal beszédesebb, hogy az Apple szerint a legjobban felszerelt konfiguráció akár háromszor gyorsabb lehet a 2019-ben piacra került inteles elődjénél.

macpro_m2ultra

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Az M2 Ultra esetében az UltraFusion linken keresztül két M2 Max processzort "ragasztott" össze a gyártó, mely így összesen 24 processzormagot és legfeljebb 76 GPU-magot tartalmaz.

Az 5 nm-es gyártástechnológiával készülő chipzilla ennek megfelelően megduplázza az M2 Max egyébként is tekintélyes memória-sávszélességét, másfélszer annyi memória társítható mellé, mint az M1 Ultra esetében, ráadásul  a CPU 20 százalékkal nagyobb teljesítményre képes a közvetlen elődhöz képest.

Az összesen hat, kissé avittasnak ható PCIe Gen 4 bővítőhellyel és nyolc Thunderbolt 4 porttal rendelkező Mac Pro a Mac Studio-hoz hasonlóan akár hat Pro Display XDR professzionális monitort képes meghajtani, ami egyben kitűnően szemlélteti, hogy az újdonság az Apple többi asztali munkaállomásához hasonlóan elsősorban (audio)vizuális anyagokkal dolgozó kreatív profiknak készült.

Az új Mac Pro június 13-án kerülhet a boltokba, 3 299 990 forintos induló áron, mely akár hatmillió forint felé is feltornászható.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.