Szerző: Koi Tamás

2023. január 5. 12:52

Nem sok jót várnak elemzők a Samsungtól

Az egy évvel korábbi állapothoz képest jóval szerényebb profitot vár a Samsungtól az elemzői konszenzus az előző év utolsó negyedéves pénzügyi időszakára.

A kereslet összeomlása erősen rányomta a bélyegét a világ egyik legnagyobb elektronikai konglomerátumának számító Samsung Electronics működési eredményeire az előző év utolsó pénzügyi időszakában - véli az elemzői konszenzus. A világ legnagyobb okostelefongyártója, memóriachip-gyártója és tévégyártója a hét végén teszi közzé hivatalos profitelőrejelzését, mely elemzők szerint rég nem látott mélységeket mutathat majd.

A 21 elemzőcég adatait összegző Refinitiv SmartEstimate mutató szerint a Samsung a tavaly októbertől decemberig tartó időszakban mindössze 5,9 ezer milliárd koreai won (napi árfolyamon számolva 4,62 milliárd dollár) profitot termelt, ami éves szinten nagyjából 58%-os esésnek számít. Jelzésértékű, hogy a cégnek utoljára 2016 harmadik negyedévében volt ezen a szinten a profittermelő képessége, a koronavírus-járvány idején pedig valósággal szárnyalt a vállalat, melynek termékei iránt óriási kereslet mutatkozott.

samsung_door

Ez a keresleti oldal tűnt most el jelentős részben a világpiacról a tavalyi év elején kezdődő gazdasági válság miatt, mely jelentős inflációgerjesztő hatásából kifolyólag a kiadások csökkentésére ösztönözte a lakossági és vállalati ügyfeleket egyaránt.

A dél-koreai gyártót különösen a DRAM és NAND memóriapiac megborulása érintette érzékenyen, tekintve, hogy a cég teljes profitjának tradicionálisan nagyjából a fele jön a memória üzletágból. A Samsung számára így különösen rosszul jött, hogy a TrendForce összesítése szerint a NAND memóriachipek átlagára a tavalyi év során mintegy 14%-kal, míg a DRAM chipek átlagos ára nagyjából 40%-kal zuhant be.

Az üzletág működési profitja az elemzői konszenzus szerint részben ennek köszönhetően összességében 78%-kal eshetett vissza a tavalyi év utolsó háromhónapos időszakában.

A memóriachipek mellett nem voltak olyan kelendőek az okostelefonok sem a tavalyi év végén, mint egy évvel korábban. Elemzők arra számítanak, hogy a Samsung az utolsó negyedévben legjobb esetben is 63 millió okostelefont szálíthatott le, nagyjából tízmillió darabbal kevesebbet, mint egy évvel korábban. 

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról