Szerző: Koi Tamás

2023. március 16. 13:44

Önti a pénzt a Samsung a világ legnagyobb chipgyártó-bázisába

Az állammal közösen óriási összeget fektet be a Samsung a dél-koreai félvezetőgyártásba, ahogy a világ legnagyobb félvezetőgyártó-országai egyre-másra jelentik be hasonló terveiket.

Minden képzeletet felülmúlóan hatalmas összeget fektet be a dél-koreai félvezetőgyártásba az ország legnagyobb ipari konglomerátuma, a Samsung, mely egyben a világ legnagyobb memória- és okostelefon-gyártója is egyben. A cég szerdán bejelentette, hogy a következő évtizedekben összesen 300 ezer milliárd koreai wont, azaz átszámítva nagyjából 230 milliárd dollárt fordít a helyi félvezetőipar felfuttatására.

Az összeg része annak a mintegy 550 ezer milliárd wonos befektetési keretnek, melyet a dél-koreai privát szektor szereplői kívánnak elkölteni az országban a következő mintegy húsz évben, részben a dél-koreai kormány beruházásösztönző intézkedéseivel összhangban. 

samsung_semiconductor

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ipari minisztéruim által kiadott közlemény szerint a Samsung a kedvezőbbé váló beruházási környezetnek köszönhetően további öt új félvezetőgyártó-üzemet épít fel Szöul közvetlen környezetében, illetve mintegy 150 beszállító- és alvállalkozócéget vonz majd a régióba.

A most bejelentett beruházási keret azon felül értendő, melyet a dél-koreai multi 2021. augusztusában jelentett be - akkor a cég arra vállalkozott, hogy 206 milliárd dollárt, azaz napi árfolyamon átszámolva körülbelül 60 ezer milliárd forintot költ 2023-ig négy, részben a pandémia miatt felértékelődött kulcsterületen növelje befolyását.

Az akkori tervek - melyek még a pandémia alatt jellemző globális chiphiány időszakában születtek - még úgy szóltak, hogy a következő tízéves távlatban 116 milliárd dollárnyi dél-koreai wont kíván költeni a chipgyártás felfuttatására, melynek része egy 17 milliárd dollár értékben felépülő texasi komplexum is.

Utóbbi üzem beruházási költségei azóta jelentős mértékben inflálódtak, így friss hír, hogy a texasi gyár felépítése a tervezetthez képest 8 milliárd dollárral több forrást emészthet majd fel, így a teljes büdzsé átlépheti a 25 milliárd dollárt. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról