Szerző: Koi Tamás

2023. március 16. 13:44

Önti a pénzt a Samsung a világ legnagyobb chipgyártó-bázisába

Az állammal közösen óriási összeget fektet be a Samsung a dél-koreai félvezetőgyártásba, ahogy a világ legnagyobb félvezetőgyártó-országai egyre-másra jelentik be hasonló terveiket.

Minden képzeletet felülmúlóan hatalmas összeget fektet be a dél-koreai félvezetőgyártásba az ország legnagyobb ipari konglomerátuma, a Samsung, mely egyben a világ legnagyobb memória- és okostelefon-gyártója is egyben. A cég szerdán bejelentette, hogy a következő évtizedekben összesen 300 ezer milliárd koreai wont, azaz átszámítva nagyjából 230 milliárd dollárt fordít a helyi félvezetőipar felfuttatására.

Az összeg része annak a mintegy 550 ezer milliárd wonos befektetési keretnek, melyet a dél-koreai privát szektor szereplői kívánnak elkölteni az országban a következő mintegy húsz évben, részben a dél-koreai kormány beruházásösztönző intézkedéseivel összhangban. 

samsung_semiconductor

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Az ipari minisztéruim által kiadott közlemény szerint a Samsung a kedvezőbbé váló beruházási környezetnek köszönhetően további öt új félvezetőgyártó-üzemet épít fel Szöul közvetlen környezetében, illetve mintegy 150 beszállító- és alvállalkozócéget vonz majd a régióba.

A most bejelentett beruházási keret azon felül értendő, melyet a dél-koreai multi 2021. augusztusában jelentett be - akkor a cég arra vállalkozott, hogy 206 milliárd dollárt, azaz napi árfolyamon átszámolva körülbelül 60 ezer milliárd forintot költ 2023-ig négy, részben a pandémia miatt felértékelődött kulcsterületen növelje befolyását.

Az akkori tervek - melyek még a pandémia alatt jellemző globális chiphiány időszakában születtek - még úgy szóltak, hogy a következő tízéves távlatban 116 milliárd dollárnyi dél-koreai wont kíván költeni a chipgyártás felfuttatására, melynek része egy 17 milliárd dollár értékben felépülő texasi komplexum is.

Utóbbi üzem beruházási költségei azóta jelentős mértékben inflálódtak, így friss hír, hogy a texasi gyár felépítése a tervezetthez képest 8 milliárd dollárral több forrást emészthet majd fel, így a teljes büdzsé átlépheti a 25 milliárd dollárt. 

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról