Szerző: Koi Tamás

2023. május 22. 10:23

Kína visszaütött: tiltólistán a Micron memóriachipjei

Ahogy az várható volt, megbukott a kipécézett gyerek a vizsgán: Kína rövid vizsgálatot követően nemzetbiztonsági szempontból aggályosnak minősítette az amerikai Micron memóriagyártó termékeit, ami az első komolyabb válaszcsapásnak tekinthető azóta, hogy az Egyesült Államok több tucatnyi kínai céggel tette korábban ugyanezt.

Megtiltotta a kínai illetékes hatóság, a Cyberspace Administration of China a kritikus infrastruktúrát üzemeltető, illetve ellátó cégek számára, hogy az amerikai Micron Technology memóriagyártó chipjeit használják a jövőben, mivel azok a hivatalos indoklás szerint a hatóság előzetes vizsgálatán nem feleltek meg a helyi biztonsági sztenderdeknek.

A hivatal szerint az amerikai cég súlyos biztonsági kockázatot jelent a kínai kritikus infrastruktúrák ellátási láncában, ezáltal veszélyezteti az ország nemzetbiztonságát is. Az Egyesült Államok hasonló indokokkal - nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva - tett tiltólistára az előző évtized végétől fokozatosan több tucat kínai IT-céget.

micron_chips

Mind közül a Huawei Technologiest érintette az embargó a legérzékenyebben, mostanra pedig gyakorlatilag minden, a (chip)gyártási láncban érdekelt szövetségesét meggyőzte arról, hogy ne adjon el a kínai chipgyártó ipar számára semmilyen berendezést vagy technológiát.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Micron számára a teljes kínai embargó komoly érvágást jelent, a cég exportjának ugyanis jelenleg mintegy 10%-a irányul Kínába (jóllehet a vevők jelentős része nem kínai entitás, hanem Kínában gyártató cég), ráadásul az amerikai memóriagyártónak tokozóüzeme is található az országban - hogy ennek sorsát hogyan befolyásolhatja a most lezárult vizsgálat eredménye, az egyelőre nem tisztázott.

A kínai döntésre reagált a hétvégén Gina Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, aki a Wall Street Journallal közölte, az USA határozottan ellenez mindenféle "alaptalan megszorítást", illetve a minisztérium azonnali hatállyal felveszi a kapcsolatot az illetékes kormányszervvel a helyzet további tisztázását illetően. 

Raimondo egyben kijelentette, az Egyesült Államok felveszi a kapcsolatot szövetségeseivel annak érdekében, hogy Peking döntését "kezelje" - egyes lapértesülések szerint az USA már a vizsgálat lezárása előtt megkereste a piac két legnagyobb dél-koreai szereplőjét, a Samsungot és az SK Hynix-et, melyeket arra kért, hogy a Micron kiesésével keletkező helyi piaci igényeket ne elégítsék ki Kínában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról