:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 30. 13:36

Ősztől Hollandia is szigorít a chipgyártó-berendezés exporton

A holland kormány ősszel lépteti életbe Kínával szemben azokat az exporttilalmi intézkedéseket, melyek megakadályozzák, hogy a kínai chipgyártók a félvezető áramkörök gyártásához elengedhetetlenül szükséges litográfiai berendezésekhez jussanak.

Szeptember elsejétől lép hatályba Hollandia pénteken bejelentett új exportkorlátozása, ami a fejlett félvezető berendezések Kínába való szállítását érinti (bár külön nem nevez meg egy országot sem, és a holland ASML berendezésgyártót sem nevesíti). A holland cégeknek a jövőben engedélyt kell kérniük fejlett félvezetőgyártó berendezések tengerentúli exportálására, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A márciusban bejelentett korlátozások szabályait a friss bejelentés véglegesíti, illetve egyértelművé teszi, hogy mit lehet exportálni és mit nem.

Hollandia ugyan egyáltalán nem számít chipgyártó nagyhatalomnak, az ország mégis jelentős szerepet játszik a félvezetőgyártási folyamatokban, mivel a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen fejlett litográfiai berendezéseket túlnyomó részt egyetlen, holland cég, az ASML szállítja a világ összes gyártója számára. Az ASML a legfejlettebb, extrém ultraibolya-alapú (EUV) litográfiai berendezéseit már 2019 óta nem szállítja Kínának, a január végi döntést követően azonban ez a korlátozás kiterjed majd szinte az összes litográfiai egységre.

hollandia_chip

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Egyesült Államok 2019 óta folyamatosan, több lépcsőben szigorítja embargós intézkedéseket, tavaly októberben átfogó szabályokkal kezdte el korlátozni a kulcsfontosságú chipek és félvezetőgyártáshoz szükséges eszközök exportját Kínába, azóta pedig próbálja ugyanerre ösztönözni szövetségeseit is. Hollandia után a várakozások szerint Japán lesz a következő, mely konkrét intézkedéseket foganatosít majd a félvezetőgyártáshoz használt berendezések kínai exportjának tiltását illetően.

Az ASML gépeit többek közt a TSMC használja, és két kulcsfontosságú technológiával rendelkezik. Az első az mély ultraibolya-alapú(DUV) litográfiai rendszer, ami memóriachipek gyártására használható, a másik az extrém ultraibolya (EUV) litográfiai rendszer, amik a legfejlettebb chipek gyártásához szükségesek.

A holland cég tájékoztatása szerint a későbbiekben engedélyt kell kérnie a TWINSCAN NXT:2000i és az azt követő eszközök exportálásához. A cég a törvény hatálybalépése előtt elkezdheti az exportengedélyezési kérelmek benyújtását, amiket a kormány eseti alapon megadhat, vagy elutasíthat. Az ASML szerint az intézkedések nem fogják érdemben befolyásolni a 2023-as pénzügyi eredményeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 16:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.