:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 9. 09:58

Hollandia is exportkorlátozásokat vezet be Kínával szemben

Bejelentette a holland kormány, hogy még a nyár előtt életbe lépteti Kínával szemben azokat az exporttilalmi intézkedéseket, melyek megakadályozzák, hogy a kínai chipgyártók a félvezető áramkörök gyártásához elengedhetetlenül szükséges litográfiai berendezésekhez jussanak.

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan kormányzati szintű exporttilalmi intézkedéseket vezet be Hollandia a félvezetőgyártáshoz használt technológiákra, illetve eszközökre, ezzel megerősítve azokat a korábbi híreket, melyek arról szóltak, hogy az USA-nak sikerült meggyőznie nyugat-európai szövetségesét arról, hogy csatlakozzon a 2019 óta folyamatosan, több lépcsőben egyre szigorúbbá váló embargós intézkedésekhez.

Hollandia ugyan egyáltalán nem számít chipgyártó nagyhatalomnak, az ország mégis jelentős szerepet játszik a félvezetőgyártási folyamatokban, mivel a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen fejlett litográfiai berendezéseket túlnyomó részt egyetlen, holland cég, az ASML szállítja a világ összes gyártója számára. Az ASML a legfejlettebb, extrém ultraibolya-alapú (EUV) litográfiai berendezéseit már 2019 óta nem szállítja Kínának, a január végi döntést követően azonban ez a korlátozás kiterjed majd szinte az összes litográfiai egységre.

wafer_3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az újonnan életbe lépő exporttilalmi intézkedéseket a kabinet nevében Liesje Schreinemacher ipari miniszter vázolta fel tegnap a parlament számára, jóllehet a kormány sem Kínát, sem az ASML-t nem nevesítette, csupán a DUV (deep ultra violet) litográfiai eljárást, illetve ennek a technológiának az export korlátozását nemzetbiztonsági érdekek mentén.

A holland kormány nyártól tervezett exporttilalmi intézkedései kapcsán továbbra is nyitott kérdés, hogy az ASML a már korábban leszállított DUV litográfiai berendezéseit javíthatja-e Kínában, illetve elláthatja-e a korábbi megrendelőt cserealkatrészekkel - az eszközállomány mindenesetre nem elhanyagolható méretű, az ASML 2014-től mostanáig nagyjából 8 milliárd euró értékben szállított kínai chipgyártóknak ilyen berendezéseket.

Hollandia után a várakozások szerint Japán lesz a következő, mely konkrét intézkedéseket foganatosít majd a félvezetőgyártáshoz használt berendezések kínai exportjának tiltását illetően, miután a két ország egyszerre állapodott meg a részletekről az Egyesült Államokkal január végén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 14:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.