Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 29. 10:40

A Penpot malmára hajtja a vizet az Adobe-Figma üzlet

Jelentősen kiugrott a nyílt forráskódú, Penpot nevű kollaboratív tervezői eszköz felhasználóinak száma az Adobe-Figma üzlet híre után, a termékbe nemrég több millió dollárt is belepumpáltak a befektetők.

Már két hete, hogy az Adobe bejelentette a Figma felvásárlására tett ajánlatát, gigantikus összegért, húszmilliárd dollárért vinné a 2011-ben alapított startupot. Ez idő alatt láthatóan megugrott egy másik alternatíva, a nyílt forráskódú Penpot eszköz iránti érdeklődés, ami mindössze két éve elérhető – vette észre a CNBC. A tulajdonos Kaleidos keddi közlése szerint kollaborációs tervezőszoftverük fejlesztésére 8 millió dollárnyi befektetés érkezett azóta, hogy az Adobe bejelentette a nagy üzletet, a regisztrációk száma pedig 5600 százalékkal nőtt.

Pablo Ruiz-Múzquiz, a Penpot társalapítója és a Kaleidos vezérigazgatója úgy fogalmaz a hirtelen jött megugrással kapcsolatban: „a tervezők és fejlesztők utálnak a hagyományos vállalati szoftverek merev keretei közt dolgozni”. Bár az Adobe neve nem hangzik el, Ruiz-Múzquiz később a CNBC-nek írt levelében „toxikus márkának” nevezi az Adobe-t, ami „beszennyezte a Figmát”.

adobe_figma

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Penpot a múlt hét során megerősítette webalkalmazásának infrastruktúráját is a megnövekedett aktivitás miatt. A vállalat tájékoztatása szerint a helyszíni telepítések száma 400%-kal nőtt, és a Penpot nyílt forráskódja is olyan népszerű lett a GitHubon, hogy hokiütőre hasonlító grafikonon lehetne ábrázolni a megnövekedett forgalmat.

A finanszírozási kört a Cisco által támogatott Decibel vezette az Athos Capital befektetővel közösen. Bár az időzítés más megvilágítást kaphat az elmúlt hetek fényében, de valójában már augusztusban megszületett a megállapodás. Jon Sakoda, a Decibel alapító partnerének elmondása szerint akkor még nem számítottak rá, hogy az Adobe felvásárolja a Figmát.

A Penpot üzleti modellje egyelőre nem túl kidolgozott, a tervezők ingyenesen tölthetik le és futtathatják a nyílt forráskódú tervezőszoftvert, vagy használhatják a hosztolt verziót. A felvásárlás Ruiz-Múzquiz szerint nagy lehetőség arra, hogy a különféle Figma-alternatívák virágzásnak induljanak.

Az Adobe és a Figma bizakodóan tekint az (egyelőre még hatóságok jóváhagyására váró) üzlet jelentette jövőre, a Figma szerint az együttműködés felgyorsítja innovációs ütemtervét, és hozzáférést biztosít az ügyfelek még szélesebb köréhez. Az üzlet hátteréről itt írtunk bővebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról