Szerző: Koi Tamás

2023. június 12. 09:34

Nem kap több támogatást az Intel német gyára

Világossá tette Németország, hogy nem kívánja az eredetileg tervezett összegen felül dotálni az Intel egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó komplexumának építését Magdeburg mellett.

Hiába tűnt úgy kora tavasszal, hogy a felek közel állnak a nagyobb támogatási összegről szóló megállapodáshoz, a német kormány a hétvégén világossá tette, hogy nem kívánja az eredetileg tervezett 6,8 milliárd eurón felül dotálni az Intel helyi félvezetőgyártó-komplexumának beruházási költségeit.

A Financial Times hétvégi száma idézi a német gazdasági minisztert, Christian Lindnert, aki közölte, a költségvetés nem teszi lehetővé a fenti összegnél nagyobb állami dotáció odaítélését a projektnek, ráadásul a német gazdaság - mint számos más európai ország - jelenleg olyan helyzetben van, hogy a további kiadások helyett kénytelen jobban összehúzni a nadrágszíjat - emeli ki a miniszter.

intel_workers

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Németország és az Intel hosszú hónapok óta tartó egyeztetéseken próbált megállapodásra jutni, abban a kérdésben, hogy az eredetileg 17 milliárd eurósra tervezett beruházásból mekkora részt vállal vissza nem térítendő állami dotációk és/vagy adókedvezmények formájában Németország és mekkorát az Intel, mely 2022-ben több tízmilliárd dollár elköltését vállalta Európában a helyi félvezető ellátási lánc megerősítése érdekében.

A nagyjából másfél évvel ezelőtt elkészült első beruházási tervek ugyanakkor nem számoltak az ukrán-orosz konfliktus európai, illetve azon belül is németországi hatásaival, melyek az energiaárak és nyersanyagköltségek növekedését eredményezték.

Az Intel erre hivatkozva korábban arra kérte Németországot, hogy az eredetileg előirányzott 6,8 milliárd eurós dotáció összegét emelje 10 milliárd dollárra. 

A processzorgyártó egyelőre nem kommentálta hivatalosan a német kormány döntését a többletdotáció elutasítása kapcsán, mindenesetre korábban többször is közölte, hogy a magdeburgi beruházást semmiképpen nem kívánja lehúzni a listáról.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

9

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.