:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 17. 11:28

Intel eurofab: Feltételei lehetnek a nagyobb német támogatásnak

Javában formálódik a német szövetségi kormány és az Intel közötti háttéralku, melynek tétje a Magdeburg mellett részben EU-s és állami támogatásból épülő eurofab létrejötte.

Kész több állami (illetve EU-s) forrást biztosítani az Intel számára a tervben lévő magdeburgi félvezetőgyártó-üzem megépítéséhez a német szövetségi kormány, cserébe azonban azt várja el az amerikai féltől, hogy az növelje a németországi beruházás léptékét - írja iparági forrásaira hivatkozva a Financial Times

Az Intel és a német kormány hosszú hónapok óta egyeztet a németországi eurofab felépítésének kereteiről, ahol a legfontosabb, megválaszolandó kérdés, hogy az eredetileg 17 milliárd eurósra tervezett beruházásból mekkora részt vállal vissza nem térítendő állami dotációk és/vagy adókedvezmények formájában Németország és mekkorát az Intel, mely 2022-ben több tízmilliárd dollár elköltését vállalta Európában a helyi félvezető ellátási lánc megerősítése érdekében.

intel_cpu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nagyjából másfél évvel ezelőtt elkészült első beruházási tervek ugyanakkor nem számoltak az ukrán-orosz konfliktus európai, illetve azon belül is németországi hatásaival, melyek az energiaárak és nyersanyagköltségek növekedését eredményezték.

Az Intel erre hivatkozva korábban arra kérte Németországot, hogy az eredetileg előirányzott 6,8 milliárd eurós dotáció összegét emelje 10 milliárd dollárra.

A legfrissebb, húsvéti ünnepeket követő sajtóértesülések szerint a helyi tartományi kormányzat hajlik erre, ugyanakkor csak akkor, ha az Intel is kész a saját beruházási keretét bővíteni úgy, hogy a megnövekedett forrásigény kigazdálkodásában arányaiban osztozzanak a felek.

Az Intel számára ugyanakkor a cég, illetve a piac jelenlegi helyzetét tekintve különösen fájdalmas lehet mindenféle költségnövekedés: a cég nemrég közölte, hogy a piac bezuhanásának köszönhetően kénytelen korábbi beruházási terveit felülbírálni, illetve csökkenteni beruházási büdzséjét.

A cég ugyanakkor korábban többször is közölte, hogy a magdeburgi beruházást nem kívánja lehúzni a listáról - a létesítendő gyár területén ugyan eddig egy kapavágás sem történt, a cég ugyanakkor tavaly novemberben megvásárolta a létesítménynek helyet adó földterületet Száz-Anhalt tartománytól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 21:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.