Szerző: Koi Tamás

2023. március 8. 11:25

Tovább emelné a tétet Németország felé az Intel

Hónapról-hónapra emeli a tétet az Intel a 2022-ben bejelentett magdeburgi beruházás állami dotációját illetően - a cég a legfrissebb sajtóértesülések szerint most már akár ötmilliárd euróval többet kérne a német kormánytól ahhoz, hogy felépítse a régió egyik legnagyobb félvezetőgyárát.

Egyre drágább projektnek tűnik a német adófizetők számára az Intel tervezett magdeburgi beruházása, mely az eredeti, 2022-es tervek alapján még 17 milliárd eurós beruházással valósult volna meg, felépítve ezzel a régió egyik legnagyobb félvezetőgyártó-komplexumát. Sajtóértesülések szerint az Intel az eredetileg kialkudott állami dotációkhoz képest legalább 4-5 milliárd eurónyi többlettámogatást kér Németországtól ahhoz, hogy a projekt teljesülhessen.

Az európai félvezetőgyártás felpörgetésében jelentős szerepet vállaló magdeburgi fab finanszírozásával kapcsolatos bonyodalmak nem most kezdődtek, az Intel már tavaly decemberben leszögezte, hogy az európai félvezetőgyártás egyik ékkövét jelentő komplexum megépítéséhez további forrásbevonásra lehet majd szükség, mivel a körülmények annyira markánsan megváltoztak az eredeti megállapodás aláírása, azaz tavaly március óta, hogy a teljes beruházás veszélybe került.

intel_fab

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A helyi lapok februárban még azt írták, hogy az Intel az eredeti, 6,8 milliárd eurós állami dotációhoz képest 3,2 milliárd eurónyi többlettámogatást kért a projekthez,  Bloomberg tegnapi tudósítása szerint ugyanakkor még ez is kevésnek bizonyulhat, a legfrissebb tárgyalások már inkább 4-5 milliárd eurós dotációs többletkeretről szólnak.

Az Intel számára az elszálló beruházási költségek mellett komoly dilemmát jelent, hogy a befékeződő gazdaság - különösen Európa tekintetében - jelentős mértékben csökkentette a félvezetőipari termékek iránti keresletet, így a koronavírus-járvány idejét jellemző túlkereslet rendkívül rövid idő alatt fordult át túlkínálattá, mely szabályosan lesokkolta a legtöbb iparági szereplőt.

A chipgyártó tavalyelőtt bejelentett, összesen 33 milliárd eurós európai keretből megvalósuló beruházásai a többi kulcspiacot (Írország, Franciaország) illetően ugyanakkor úgy tűnik, sínen vannak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról