Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 7. 12:18

AR-headsetet gyártó startupot kebelezett be az Apple

Ismeretlen vételárért falt fel egy katonai megbízásokkal is rendelkező startupot a cupertinói óriás, a Mira AR-headsetét a Nintendo is használja a vidámparkjaiban.

Az Apple felvásárolta a Los Angeles-i, kiterjesztett valóságra specializálódott Mira startupot, ami headseteket gyárt más cégek számára, emellett az amerikai hadseregnek is végez megbízásokat – erősítette meg a hírt a cupertinói óriás. A hír egy nappal azután érkezik, hogy az Apple éves nagy eseményén, a WWDC-n leleplezte a régóta pletykált Vision Pro AR-headsetet, aminek ára 3499 dollárról indul majd a jövőre kezdődő értékesítéskor.

A vételárat nem hozták nyilvánosságra a felek, de a becslések szerint a Mira eddig körülbelül 17 millió dollárnyi befektetést kalapozott. A startupot más szálak is összekötik a cupertinói vállalattal, mivel Jony Ive, az Apple korábbi legendás tervezője egykor tanácsadóként segítette a Mirát, árulta el két, névtelenségét kérő forrás.  

mira
 mira prism headset

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az akvizíció kapcsán az Apple a bevált, hasonló eseményekkor használt reakcióval állt elő, miszerint „időről időre felvásárol kisebb technológiai cégeket”, és általában nem osztja meg az ezzel kapcsolatos konkrét terveket és célokat. A felvásárlással legalább 11 szakembert is elszívott a cég a Mira-tól, akik a későbbiekben alkalmazottként folytathatják tovább a munkát.

Egyelőre nem tudni, hogy a későbbiekben a Mira továbbra is fenntartja-e katonai szerződéseit, de az Apple működését ismerve ez jó eséllyel az új tulajdonos ellenére lesz. A Mira korábban az Amerikai Egyesült Államok Légierejével (USAF) kötött kisebb megállapodásokat, illetve egy 702 ezer dolláros megbízást is teljesített a haditengerészet számára. A Mira Prism Pro headsetjét a Travis légibázis katonai pilótái használhatják például felszerelési utasítások megtekintésére.

A Mira másik fontos híres partnere a Nintendo: a japán cég vidámparkjaiban és a Los Angeles-i Universal Studios-ban a látogatók a Mario Kart témájú utazásokhoz használhatják a cég headsetét, ami virtuális karaktereket és tárgyakat jelenít meg a játékból, hogy még nagyobb élménnyé tegye az utazást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról