Szerző: Habók Lilla

2022. december 23. 12:09

Üres kézzel távozott régiónk a startuppénz-osztásról

Mintha kimaradt volna egy körből a teljes régió az Európai Innovációs Tanács legutóbbi startup pályázatán. A legsikeresebben ezúttal Németország startupjai teljesítettek az európai uniós országok közül.

Kihirdette az Európai Innovációs Tanács (EIC) a legutóbbi pályázatának eredményeit, melynek során 470 millió eurót osztott szét támogatásként és befektetésként vegyesen az Európai Gazdasági Térségből (továbbá az Egyesült Királyságból és Izraelből) pályázó kis- és középvállalkozások között. Az EIC Accelerator program októberi felhívására 1000 startup nyújtott be pályázatot, és közülük 240 került be az interjúkörre, majd végül 78 cég nyert el támogatást valamilyen formában.

A pályázat nyertes startupjai 17 országban találhatók, de jobban megnézve ezek helyzetét, Közép-Kelet-Európa ezúttal kimaradt a körből. A pénzből Magyarország startupjainak sem jutott. A legtöbb támogatást Németország (17%), Hollandia (14%), Francia- és Spanyolország (12-12%) cégei gyűjtötték be. Az EIC csak a nyertesekről szolgáltat információt, így nem lehet tudni a nevezők területi megoszlását, de feltehetően érkeztek pályázatok a régiónkból is.

eic_palyazat_eredmeny_2022
Látványosan kimaradtunk a támogatásból (Forrás: The Next Web)

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Főleg az egészségügy innovátorai kaptak ezúttal támogatást az EIC-től, ugyanis a pályázat nyerteseinek 51 százaléka működik ezen a területen. Ezenkívül találhatók még köztük például mesterséges intelligenciával, mezőgazdasággal, megújuló energiák technológiáival foglalkozó vállalatok is.

Kiragadva néhány példát a nyertesek közül, a francia Sonio a mélytanulás eszközeivel fejleszti a parenatális rendellenességek kimutatását és diagnosztizálását. Míg a holland Maeve Aerospace egy 44 üléses, teljesen elektromos ingázó repülőgépet fejleszt, amellyel 2030-ban szeretné elkezdeni a szolgáltatást. Az olasz Energy Dome pedig a hosszú távú energiatárolás lehetőségein dolgozik, melynek során szén-dioxid formájában tudja tárolni az energiát egy zárt rendszerben.

Hogyan tovább?


A tanács már kihirdette 2023-as programját, melyben újabb 1,6 milliárd euróért szállhatnak versenybe kutatók és cégek. Az összegből 1,13 milliárd euró tartozik az EIC Accelerator programhoz, amelyre startupok, valamint egyéb kis- és középvállalatok pályázhatnak. Ezenkívül 343 millió euróhoz technológiai kutatócsoportok juthatnak hozzá, további 128 millió euróhoz pedig azok a projektek, amelyek a kutatási eredményeket szeretnék üzleti innovációs lehetőségekké alakítani.

Az EIC-re és hasonló támogatásokra elég nagy szüksége van a startupoknak, mivel csak idén 400 milliárd dollár párolgott el az európai IT-szektorból a makrogazdasági hatások miatt. A startupok egyelőre optimisták a jövőt illetően, és hátha jövőre az EIC támogatásából a hazai startupoknak is jut.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról