:

Szerző: Habók Lilla

2022. december 23. 12:09

Üres kézzel távozott régiónk a startuppénz-osztásról

Mintha kimaradt volna egy körből a teljes régió az Európai Innovációs Tanács legutóbbi startup pályázatán. A legsikeresebben ezúttal Németország startupjai teljesítettek az európai uniós országok közül.

Kihirdette az Európai Innovációs Tanács (EIC) a legutóbbi pályázatának eredményeit, melynek során 470 millió eurót osztott szét támogatásként és befektetésként vegyesen az Európai Gazdasági Térségből (továbbá az Egyesült Királyságból és Izraelből) pályázó kis- és középvállalkozások között. Az EIC Accelerator program októberi felhívására 1000 startup nyújtott be pályázatot, és közülük 240 került be az interjúkörre, majd végül 78 cég nyert el támogatást valamilyen formában.

A pályázat nyertes startupjai 17 országban találhatók, de jobban megnézve ezek helyzetét, Közép-Kelet-Európa ezúttal kimaradt a körből. A pénzből Magyarország startupjainak sem jutott. A legtöbb támogatást Németország (17%), Hollandia (14%), Francia- és Spanyolország (12-12%) cégei gyűjtötték be. Az EIC csak a nyertesekről szolgáltat információt, így nem lehet tudni a nevezők területi megoszlását, de feltehetően érkeztek pályázatok a régiónkból is.

eic_palyazat_eredmeny_2022
Látványosan kimaradtunk a támogatásból (Forrás: The Next Web)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Főleg az egészségügy innovátorai kaptak ezúttal támogatást az EIC-től, ugyanis a pályázat nyerteseinek 51 százaléka működik ezen a területen. Ezenkívül találhatók még köztük például mesterséges intelligenciával, mezőgazdasággal, megújuló energiák technológiáival foglalkozó vállalatok is.

Kiragadva néhány példát a nyertesek közül, a francia Sonio a mélytanulás eszközeivel fejleszti a parenatális rendellenességek kimutatását és diagnosztizálását. Míg a holland Maeve Aerospace egy 44 üléses, teljesen elektromos ingázó repülőgépet fejleszt, amellyel 2030-ban szeretné elkezdeni a szolgáltatást. Az olasz Energy Dome pedig a hosszú távú energiatárolás lehetőségein dolgozik, melynek során szén-dioxid formájában tudja tárolni az energiát egy zárt rendszerben.

Hogyan tovább?


A tanács már kihirdette 2023-as programját, melyben újabb 1,6 milliárd euróért szállhatnak versenybe kutatók és cégek. Az összegből 1,13 milliárd euró tartozik az EIC Accelerator programhoz, amelyre startupok, valamint egyéb kis- és középvállalatok pályázhatnak. Ezenkívül 343 millió euróhoz technológiai kutatócsoportok juthatnak hozzá, további 128 millió euróhoz pedig azok a projektek, amelyek a kutatási eredményeket szeretnék üzleti innovációs lehetőségekké alakítani.

Az EIC-re és hasonló támogatásokra elég nagy szüksége van a startupoknak, mivel csak idén 400 milliárd dollár párolgott el az európai IT-szektorból a makrogazdasági hatások miatt. A startupok egyelőre optimisták a jövőt illetően, és hátha jövőre az EIC támogatásából a hazai startupoknak is jut.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.