Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 18. 11:08

Itt vannak az Apple új M2 processzorokkal felszerelt Mac gépei

Az Apple az M1 után bemutatta az M2 Pro és M2 Max rendszerchipeket, amik már működésbe lendülnek a 14, illetve 16 hüvelykes MacBook Pro modellekben, emellett erősödott a Mac mini is, most először egy Pro kategóriás chippel.

Mielőtt az Apple a Maceknél is áttért saját processzoraira, a vállalatnak az Intel útitervére kellett hagyatkoznia az egyes termékek frissítésével és megjelenésével. Azzal, hogy a vállalat saját kezébe vette a processzor tervezését, immár olyan gyakran frissítheti a termékeit, amilyen gyakran szükségesnek és amennyire gazdaságosnak ítéli. Január 17-én egy különálló esemény nélkül, egyszerűen csak közleményben tudatta a cupertinói cég, hogy piacra dobja az első M2 Pro és M2 Max rendszerchipekkel ellátott gépeket, így új tagokkal bővült a Mac Book Pro, valamint Macbook mini vonal.

Az M2 Pro fizikailag is nagyobb mint az M2, egyetlen chipre sikerült 40 milliárd tranzisztort zsúfolni, ami az M2 Max esetében már a 67 milliárdos számot éri el. Az M2 Pro-val felszerelt eszközök akár 32 GB memóriát is tudnak kezelni 200GB/s memóriasávszélesség mellett, ami duplázás az M2-höz képest. A nyolc nagyteljesítményű és négy energiahatékony, tehát összesen 12 maggal ellátott rendszerprocesszor mellé akár 19 magos GPU társulhat, így teljesítményben 20 százalékkal fürgébb, grafikai teljesítményben pedig 30 százalékkal teljesít jobban az M1 Prónál. 

m2_procik

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple elmondása szerint az M2 Pro akár 80 százalékkal gyorsabban jeleníti meg az animációkat mozgás közben, mint a leggyorsabb Intel-alapú MacBook Pro, és akár 20%-kal gyorsabban az M1 Pro-nál. Az Xcode fordítása is 2,5-szer gyorsabban zajlik, mint Intel-alapokon, és 25%-kal gyorsabban, ha az M1 Pro-val hasonlítják össze. Az M2 Max viszont lehetővé teszi akár 96 GB memória konfigurálását is, 400 GB memóriasávszélességgel. Ugyanaz a 12 magos CPU, de a GPU sokkal erősebb, konfigurációtól függően 30 vagy 38 magos lehet.

És a gépek


Ezen fontos részletekről nem tudva első pillantásra nem igazán lehetne megmondani, hogy az Apple új modellekkel állt elő, mivel külsőleg nem változtak az előző generáció képviselőihez képest. Az előrelépés tényleg belül érhető tetten: az új MacBook Pro modellek az M2 Pro és M2 Max rendszerchipjeit használják, amik a legutóbbi MacBook Airben megtalálható M2 chip teljesítményére tesznek rá egy lapáttal.

Az új MacBook Pro 14,2 vagy 16,2 hüvelykes Liquid Retina XDR képernyővel érkezik, ami HDR tartalom esetében 1600 nit maximális fényerősséggel jeleníti meg a tartalmakat, emellé adott a True Tone támogatás és a 120Hz-es ProMotion képfrissítés. A képernyő tetején látható bevágásban pihen az 1080p FaceTime HD kamera.

Minden új MacBook Pro Wi-Fi 6E támogatással érkezik, adott emellé a továbbfejlesztett HDMI-port, ami támogatja az akár 8K-s videókimenetet, valamint a 4K kimenetet 240 Hz-en. Az Apple az előző generációt másolva megtartotta a szokásos három Thunderbolt 4 USB-C portot, az SDXC kártyaolvasót, a MagSafe-et, ami a 14 hüvelykes modellben 96 W-os USB-C hálózati adapterrel, a 16 hüvelykes modell esetében 140 W-tal működik. A 16 hüvelykes MacBook Pro akkumulátorának élettartamán is sikerült növelni, ez esetben azt a mérőszámot osztotta meg a cég, hogy akár 22 órán keresztül is lejátszhatók rajta tartalmak az Apple TV alkalmazással.

Az új Macbook Pro sorozat szállítása január 24-én kezdődik, ára konfigurációtól függően 999 990 és 1 549 990 forint közt alakul. Ezeket a bika modelleket természetesen főleg azoknak szánja az Apple,  akiknek szükségük van extra feldolgozási és grafikus teljesítményre a munkájuk során, főleg a 3D-s grafikai munkákhoz.

18:55
 

Meet the new MacBook Pro and Mac mini | Apple

Még több videó

Az új kínálat olcsóbb kategóriájában indul a Mac mini, amit az Apple szintén az M2-vel frissített, tehát az M1 helyett már az M2 és M2 Pro opciók választhatók, a M2 Max nem, az egyelőre csak a MacBook Pro-k kiváltsága. Ezzel ez az első alkalom, hogy az Apple Pro-kategóriás chippel szereli fel a "kismacet", ami korábban csak a belépőszintű M1 chipet kapta.

A rendszermemória az M2-es konfigurációban 16GB vagy 24GB is lehet (akár 512GB SSD-vel). Tartalmaz egy HDMI-portot, egy szabványos fejhallgató-csatlakozót, valamint két USB-A portot és két Thunderbolt 4 (USB-C) portot az eszköz hátulján. Az M2 Pro-vel felszerelt változat két további Thunderbolt 4 portot kínál még ezeken felül.

A sima M2-es Mac Mini legfeljebb két kijelzőt támogat (egy egfeljebb 6K/60 Hz-es kijelzőt Thunderbolton keresztül, valamint egy második, legfeljebb 5K/60 Hz-es kijelzőt Thunderbolton vagy egy 4K/60 Hz-es HDMI-n keresztül), míg az M2 Pro változat vagy három kijelzőt (két 6K/60 Hz-es kijelzőt Thunderbolttal) és egy 4K/60 Hz-es kijelzőt HDMI-n keresztül) vagy egyetlen 8K-s kijelzőt támogat, ami szintén előrelépés a Mac Mini sorozatban.

Az új Mac Mini szállítása egy hét múlva kezdődik, konfigurációtól függően 299 990 - 649 990 forintért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról