Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 1. 13:04

Tetemes összeg terhelheti a Reddit API-ját használó fejlesztőket

Az első visszajelzések szerint nem tűnik túl ésszerűnek a Reddit fizetős API-jának árazása, a platform konkrétan megtorpedózhatja a külsős fejlesztésű appokat.

A méltán népszerű Reddit sosem a könnyű használhatóságáról volt ismert, és a 2016 óta létező dedikált mobilalkalmazásért sem rajong minden felhasználó. A platform népszerűsítésében így jelentős szerepet játszanak azok a külsős fejlesztők, akik alternatív appokat hoznak létre a meglévő alapokra, ám a jövőben ez még nehezebbé válik.

A Reddit múlt hónapban jelentette be a Twitter nyomán, hogy fizetőssé teszi API-ja elérhetőségét a fejlesztők számára, amivel kapcsolatban most érkeznek az első visszajelzések és kritikák. A cég áprilisban módosította az API-kra vonatkozó szabályzatát, ami korlátozhatóvá teszi a harmadik féltől származó kliensek, például az Apollo API-kéréseinek számát. 

Az API monetizálása érdekében hozott változást épp azelőtt jelentette be a cég, hogy tőzsdére lép. Mivel eredetileg csak reklámbevételekből tartotta fenn magát a szolgáltatás, a fizetős API bevezetése vonzóbbnak tűnhet a befektetők szemében. 

reddit_api

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A legnépszerűbb iOS-es Reddit kliensnek számító Apollo már közel nyolc éve létezik és több millió letöltést generált. Christian Selig fejlesztő elmondása szerint a Reddit 50 millió lekérésre 12 ezer dollárt számít fel, ami sokkal több, mint amennyire számítottak. Ez megközelíti a szintén drága Twitter díjszabását, ami 50 millió tweet lekérésére 42 ezer dollárt kér el. 

A becslések alapján így a Reddit API-jára építő Apollo működésének finanszírozása évente akár 20 millió dollárba kerülne a készítőknek, ami számukra irreálisan magasnak tűnik, és egyelőre lehetetlen lenne a kigazdálkodása abban az esetben is, ha minden felhasználót előfizetővé konvertálnának. Legalábbis ezzel számolnak a készítők, akik szerint csak a múlt hónapban 7 milliárd kérést mértek. Selig szerint az Imgur fotószolgáltatás árazása lehet az eddigi legreálisabb példa, ami ugyanúgy 50 millió API-hívásért mindössze 166 dollárt számláz.

A Reddit ezzel a lépéssel a Twitterhez hasonlóan megtorpedózhatja a harmadik féltől származó appok teljes ökoszisztémáját, mivel jó eséllyel kevesen lesznek, akik képesek kigazdálkodni a magas összegeket. Az Apollo fejlesztője arra számít, hogy a Reddit meghallja a fejlesztői visszajelzéseket, és idővel sikerülhet mérsékelni az összegeket, vagy legalábbis valamilyen közös megállapodásra jutni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.