Szerző: Koi Tamás

2023. február 17. 11:59

Végre támogatott lett az ARM-os Windows 11 az újabb Mac-eken

Immár hivatalosan is támogatott a Windows 11 ARM-os változatának a futtatása a legújabb Apple Macintoshokon, miután a Microsoft a Corelhez tartozó Parallelsen keresztül hivatalosan is lehetővé tette a virtuális windows-környezet létrehozását.

Mostantól az M1 és M2 rendszerprocesszorokkal ellátott Mac-ek tulajdonosai valamivel kevesebb fejfájás mellett futtathatják számítógépeiken a Windows 11 ARM-os változatát, amennyiben munkájukhoz elengedhetetlenül szükséges a windowsos környezet. Mindezt azután, hogy a macOS-re fejlesztett Parallels Desktop virtualizációs szoftverkörnyezet legfrissebb kiadása immár hivatalosan is alkalmas lett az operációs rendszer telepítésére és virtuális futtatására.

A Windows 11 futtatása a legújabb Mac-eken eddig számos, kisebb-nagyobb, olykor nehezen leküzdhető akadályba ütközhetett - különösen a vállalati felhasználók számára. Ennek egyik elsődleges oka az volt, hogy a Microsoft eddig kizárólag az OEM-ek számára tette elérhetővé a Windows 11 ARM-os verzióját, így korábban mind a telepítés, mint a rendszer futtatásához elengedhetetlenül szükséges TPM chip virtualizálása bonyolultabb folyamat volt, nem beszélve a licencelési anomáliákról, melyek a szürkezónába kényszerítették a felhasználókat.

win11_mac

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezeknek a problémáknak vet most gátat a Microsoft és a Parallels együttműködése, melynek köszönhetően a Windows 11 Pro és Enterprise verziói gyakorlatilag egyetlen kattintással letölthetők és telepíthetők az Apple M1-es és M2-es processzorait tartalmazó Macintoshokra. Az együttműködés részeként a telepítőcsomagok automatikusan konfigurálják a Windows 11 biztonságos futtatásához és bootolásához elengedhetetlenül szükséges TPM modul virtualizációját is.

A Windows 11 Mac-es virtualizációnak ezzel együtt is vannak megkötései, így például csak olyan hardverek bírhatók működésre a környezetben, melynek eszközmeghajtója többek között elérhető az ARM-os Windows 11-hez is, illetve nem futtatható olyan kód, mely további virtualizációs réteget igényel, így például nem indulnak el az androidos appok a rendszeren, emellett azok a játékok sem támogatottak, melyek legalább DirextX 12 és OpenGL 3.3-at igényelnek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról