Szerző: Koi Tamás

2023. május 9. 12:40

Túl van a csúcson a Nintendo Switch

A legtöbb pénzügyi mutatóját tekintve visszaesést könyvelt el a Nintendo a legutóbbi üzleti negyedévében, elsősorban a zászlóshajó-terméknek számító Switch értékesítésének visszaesése miatt.

Mind árbevétel-, mind profitoldalon visszaesésről számolt be a március 31-ével véget ért előző üzleti évre vonatkozóan a japán konzolóriás, a Nintendo. A cég ugyan 2021-ben bemutatta a Switch kézi konzol korszerűsített változatát, az eladásokat ez sem mentette már meg, a Nintendo Switch mára egyértelműen túlvan a virágkorán.

A japán konzol- és videojáték-gyártó a 2023-as üzleti évben összesen 18 millió Switch konzolon adott túl, szemben az egy évvel korábbi 23 millióval - a 2024-es üzleti érvre vonatkozó előrejelzés jelenleg 15 milliós volumenről szól, ám ennek teljesítése még a gyártó szerint is kemény feladat lesz majd.

switch_christmas

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elsősorban a Switch forgalmának visszaesése vezetett oda, hogy a Nintendo 2023-as árbevétele mintegy 5,5%-kal, 12,57 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre esett vissza, profitja pedig csaknem 15%-kal, 3,74 milliárd dollárnak megfelelő jenre apadt.

A Nintendo helyzetét nem könnyítette meg, hogy a chiphiány miatt a konzolok gyártása még tavaly nyáron is akadozott, a szintén japán Sonyt ugyanakkor ha lehet még jobban sújtotta a félvezetőhiány, a rivális ugyanakkor mégis rekord mennyiségű PS5 konzolon tudott túladni az előző üzleti évben - igaz, a PS5 a termék-életciklusának még csak az elején tart, és gyakorlatilag a piacra kerülését követően folyamatosan ellátási problémákkal küzdött a Sony.

A gyártó most elsősorban arra próbálja kihegyezni értékesítési stratégiáját, hogy egy háztartás számára akár több Nintendo Switch konzolt is el tudjon adni, vagyis lényegében a családon belüli kézi konzolok számát növelni tudja.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról