Szerző: Koi Tamás

2023. május 9. 12:40

Túl van a csúcson a Nintendo Switch

A legtöbb pénzügyi mutatóját tekintve visszaesést könyvelt el a Nintendo a legutóbbi üzleti negyedévében, elsősorban a zászlóshajó-terméknek számító Switch értékesítésének visszaesése miatt.

Mind árbevétel-, mind profitoldalon visszaesésről számolt be a március 31-ével véget ért előző üzleti évre vonatkozóan a japán konzolóriás, a Nintendo. A cég ugyan 2021-ben bemutatta a Switch kézi konzol korszerűsített változatát, az eladásokat ez sem mentette már meg, a Nintendo Switch mára egyértelműen túlvan a virágkorán.

A japán konzol- és videojáték-gyártó a 2023-as üzleti évben összesen 18 millió Switch konzolon adott túl, szemben az egy évvel korábbi 23 millióval - a 2024-es üzleti érvre vonatkozó előrejelzés jelenleg 15 milliós volumenről szól, ám ennek teljesítése még a gyártó szerint is kemény feladat lesz majd.

switch_christmas

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Elsősorban a Switch forgalmának visszaesése vezetett oda, hogy a Nintendo 2023-as árbevétele mintegy 5,5%-kal, 12,57 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre esett vissza, profitja pedig csaknem 15%-kal, 3,74 milliárd dollárnak megfelelő jenre apadt.

A Nintendo helyzetét nem könnyítette meg, hogy a chiphiány miatt a konzolok gyártása még tavaly nyáron is akadozott, a szintén japán Sonyt ugyanakkor ha lehet még jobban sújtotta a félvezetőhiány, a rivális ugyanakkor mégis rekord mennyiségű PS5 konzolon tudott túladni az előző üzleti évben - igaz, a PS5 a termék-életciklusának még csak az elején tart, és gyakorlatilag a piacra kerülését követően folyamatosan ellátási problémákkal küzdött a Sony.

A gyártó most elsősorban arra próbálja kihegyezni értékesítési stratégiáját, hogy egy háztartás számára akár több Nintendo Switch konzolt is el tudjon adni, vagyis lényegében a családon belüli kézi konzolok számát növelni tudja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról